Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bland ballonger, cyklar, mat och trevligt folk – häng med på matstafett i Söderhamn

Vad är väl egentligen en matstafett i Söderhamn? Den kan vara dötrist, långtråkig... Eller alldeles, alldeles underbar. Så här var den i alla fall för undertecknad och kollega Fredrik Björkman, som för tredje gången deltog i det som blivit en stark vårtradition för hundratals söderhamnare.

Konceptet matstafett är lika enkelt som det är briljant. Du lagar en rätt och får två till på köpet, och som bonus får du kliva in i helt främmande människors hem och ha det synnerligen trevligt. Eller, du kan ju råka ut för att träffa något gammalt ex eller någon du bråkat med på jobbet. Men det får man ta med i beräkningarna och hantera eventuella situationer som kan uppkomma.

Sisådär 560 personer deltog vid årets matstafett i Söderhamn, som arrangeras av Round table. Två av dem var jag och kollega Fredrik Björkman, som firade treårsjubileum som matstafettare. Fredrik bor i Lycka i Ina och därmed utanför gränsen för deltagande i stafetten, vilket gör att han tvingar sig in hos mig eftersom jag har en liten lägenhet i stan.

Men det har sina fördelar. Jag står för lokal med stolar och bord, Fredrik fixar maten. I år fick vi äntligen förrätt på vår lott, efter två år med den lite mer krävande varmrätten. Hummermacka serverades på Norralagatan klockan 17, runt ett litet köksbord dekorerat som att det vore barnkalas. För det var just det det var hos oss – tema barnkalas.

Se klippet! Här förbereds förrätten:

När kuvertet som berättade var vi skulle bege oss på varmrätt sprättades klockan 18 hade vi avverkat intressanta samtalsämnen som kackerlackor, ödlor och folk som spanade på sina grannar med kikare.

Se klippet! Korsningen Kungsgatan-Norralagatan – på väg mot varmrätt:

Och just samtalsämnen är intressant. Du träffar människor du inte känner – vad ska du prata om? Det blir lätt att man pratar jobb. Vilket egentligen är ganska tråkigt. Väder är ett annat säkert kort, och efter vad som känts som månader av regn började solen skina på kvällen när vi trampade mot varmrätten på Abrahambäckgatan, hemma hos Anna-Lena Eriksson som slagit sig ihop med kompisen Laszlo Szilagyi.

Där fanns dock en regel: Ingen får prata jobb. Så då pratade vi inte jobb. I stället spekulerades det vilt om vem som var den hemliga artisten på efterfesten. Vi visste att det var en hen med skägg som kunde sjunga. Namn som Conchita Wurst, Lars Winnerbäck, Bruce Springsteen eller någon ur The Beatles dök upp. Vi hade fel, skulle det visa sig.

Cykelturerna mellan varje rätt är nästan bland det roligaste med hela matstafetten. Alla med orange ballonger på cykeln är dina kompisar för en kväll, så det blev många att hälsa på när vi trampade från Abrahambäck mot Stugsund och Vitmossavägen, där Andreas och Christina Östlund bjöd in till en synnerligen god efterrätt.

Se klippet! Dags för efterrätt – och Fredrik är helt ute och cyklar när det gäller Elins ålder:

Och förutom gott så var det också synnerligen trevligt, som det ju oftast blir i sammanhanget matstafett. Men säg det trevliga som varar för evigt. Tidsschemat var visserligen luftigare än tidigare år, men efter vad som kändes som en kvart hade vi umgåtts med våra nya vänner i över en och en halv timme, och det var dags att hoppa upp på cyklarna igen och trampa mot festen i Röda rummet i Kulturens hus.

560 cyklar med ballonger samlade i en klunga är många cyklar. Och ballonger. En ganska imponerande syn som avslutade min matstafett 2016, innan jag trampade hemåt. Mätt, nöjd och glad.

Vem som var hemlig artist? Nej, det var inte Springsteen eller Ringo. Men nästan. Det var svärmorsdrömmen Martin Stenmarck.

Läs även: Häng med på matstafett i Bollnäs