Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse för våldtäkt mot barn

Hudiksvall tingsrätt dömer mannen till tre års fängelse för våldtäkt. Han nekar till anklagelserna om våldtäkt.

Annons

Domen föll i Hudiksvalls tingsrätt under torsdagen och utöver treårigt fängelsestraff ska mannen betala skadestånd på 115 000 kronor till flickan.

Mannen är 48 år gammal och har egna barn. Som tidningen skrivit tidigare hör han hemma i Hudiksvalls kommun och kom i kontakt med den fjortonåriga flickan genom sociala medier. Sedan ska de ha träffats vid fyra tillfällen under hösten 2014, då övergreppen skedde. Efter händelserna har flickan mått mycket dåligt. IT-forensiker har analyserat de mobiltelefoner som funnits hos flickan och mannen. I båda telefonerna fanns konversationer mellan flickan och mannen.

Man har även funnit en bild på 48-åringen i flickans telefon. Han hävdar att det är andra människor som har använt hans telefoner. Men rätten gick på åklagarens linje, att han visst kommunicerat med flickan. Tillsammans med flickans vittnesmål bedömer rätten att de sexuella handlingarna inte är mindre allvarliga. Rätten skriver att mannen "utnyttjat den situation som målsägande befunnit sig i och manipulerat henne till att ha samlag med honom". Därför döms mannen för våldtäkt mot barn och att betala skadestånd på 115 000 kronor till flickan. Mannen har nekat till våldtäkt och menat att det rört sig om sexuellt utnyttjande av barn.

48-åringen är tidigare straffad, bland annat för sexuellt ofredande och bedrägeri. Åklagaren hade yrkat på ett dubbelt så högt skadestånd men rätten valde ett lägre belopp eftersom underlag saknades för att döma ut en högre ersättning.

Mannen häktades i början av juni och kommer att få stanna kvar i häktet tills domen träder i kraft, eftersom tingsrätten bedömer att det kan finnas risk att han ska begå ytterligare brott. Senast den 20 augusti ska en eventuell överklagan ha kommit in till tingsrätten.

Mer läsning

Annons