Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik efter mc-olyckan på E4 – nya skyltar varnar för halka

En tysk mc-förare vårdas för livshotande skador efter den allvarliga singelolyckan på E4 i höjd med Söderhamn under onsdagen. Nu riktar riksorganisationen Sveriges motorcyklister skarp kritik mot trafiksäkerheten.

Annons

Under onsdagseftermiddagen inträffade en allvarlig motorcykelolycka på E4 vid norra infarten till Söderhamn. Förbipasserade trafikanter upptäckte då en ensam motorcykel liggandes på körbanan och strax intill en man i 25-årsåldern som fastnat i vajerräcket.

Läs mer: Trafikolycka i Söderhamn – motorcyklist har fått livshotande skador

Mannen, som är tysk medborgare, fördes med ambulans till Hudiksvalls sjukhus där man kunde konstatera att han ådragit sig livshotande skador. Efter operation fördes mannen vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård.

Exakt hur olyckan har gått till är oklart då ingen sett händelsen. Men enligt polisen tyder det mesta på att mannen fått kast på motorcykeln, tappat kontrollen och kört in i vajerräcket.

Motorcyklisten som var inbladad i olyckan på E4 vårdas för livshotande skador.

Som oskyddad trafikant kan en kollision med ett vajerräcke få allvarliga konsekvenser och nu växer kritiken mot säkerhetslösningen. Hittills i år har sju motorcyklister avlidit vid räckesolyckor i Sverige, enligt riksorganisationen Sveriges motorcyklister. Sedan år 2000 är dödssiffran minst 63 personer.

– Jag blir så fruktansvärt ledsen, det är så onödigt. Hela vägmiljön är skapad för den som sitter i en personbil, inte på en motorcykel, säger Maria Nordqvist, politisk sekreterare hos Sveriges motorcyklister.

Läs också: Trafikolycka på E4 norr om Söderhamn – lastbil i krock med motorcykel

Hon är kritisk till Trafikverkets nollvision som hon menar inte tar hänsyn till motorcyklisternas åsikter och synpunkter. Under 20 års tid har organistaionen arbetat för att väghållarna ska välja säkrare räckestyper för alla trafikanter.

– I andra länder har man bredare väggrenar och väljer släta räcken. Här har vi valt bort allt som är bra för motorcyklister och har räckestyper med oskyddade stolpar som dessutom sitter väldigt nära körbanan. För den som krockar med ett räcke är chansen att överleva väldigt liten, säger Maria Nordqvist.

Maria Nordqvist är politisk sekreterare hos riksorganisationen Sveriges motorcyklister.

Hos Trafikverket känner man till kritiken från mc-åkarna och har gett VTI, Statens väg- & transportforskningsinstitut, i uppdrag att se över kraven kring vägräcken. I fjol höjdes kraven när det gäller släthet och underglidningsskydd i vissa sammanhang.

– Syftet med räcken är att rädda liv och det gör det till väldigt stor del, vi räknar på 80 liv per år. Men det underlag vi har idag visar inte på några stora skilnader i skadeutfallet mellan olika räckestyper. Vi tar allvarligt på frågan och försöker ständigt göra förbättringar, säger Jörgen Persson, utredningsledare hos Trafikverket.

Efter mc-olyckan på E4 har vägskyltar satts upp som varnar för halt väglag.

Vid E4 förbi Söderhamn pågår ett beläggningsarbete där omkörningsfilen nyligen har asfalterats. Enligt uppgifter från olycksplatsen ska regnet ha gjort den nylagda asfalten hal, framförallt vid skarven mellan ny och gammal asfalt.

– Hal asfalt och räcken med oskyddade stolpar är en dålig kombination om en motorcyklist kör omkull. Det har hänt förut på samma väg, bara några mil från den här platsen, säger Maria Nordqvist.

Läs också: E4-avstängning skapade förvirring i Söderhamn – vägarbete under hela augusti

Enligt henne har det tidigare skett flera motorcykelolyckor under liknande förhållanden. Bland annat vid Hagsta, norr om Gävle, där en motorcyklist avled efter en olycka för ett antal år sedan.

Efter onsdagens olycka i Söderhamn har nu vägskyltar satts ut för att varna för halka på den aktuella sträckan.

Läs också: Trafikanter hamnade i fel stad efter sabotage längs E4-omdragningen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons