Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre män frias för människorov: "En knarkaffär som gått över styr"

Tre unga män dömdes för ett brutalt människorov i Söderhamn. Nu frias de från brottet i hovrätten.

Annons

I mitten av mars tvingades en man hemmahörande i Söderhamn in i en bil och fördes mot Uppsala. Enligt mannen ska han ha haft handfängsel under bilfärden. Han ska även ha blivit slagen och hotad i bilen.

Väl i Uppsala fördes mannen in i en lägenhet där han blev slagen med slagträ och machete av ett flertal gärningsmän. Anledningen till att mannen blev bortförd och misshandlad var att han ska ha varit skyldig gärningsmännen 60 000 kronor efter en affär som ska ha ägt rum i Gävle.

– Det verkar som att det är en narkotikaaffär som har gått över styr, säger Micael Dahlberg, kammaråklagare i målet.

Läs mer: Två döms till fängelse för att ha fört bort man från Söderhamn

Tingsrätten dömde tre män hemmahörande i Uppsala län för brottet. Två av männen var i 20-årsåldern och en i 15-årsåldern. De två männen i 20-årsåldern dömdes till två, respektive, ett år och åtta månaders fängelse. Pojken i 15-årsåldern dömdes till ungdomsvård.

– Männen frias på exakt samma bevisning som de dömdes för i tingsrätten. Men eftersom målsägande inte kan peka ut specifikt vad de tre männen har gjort uppfylls inte bevisbördan, säger Micael Dahlberg.

Hovrätten hävdar att den bortförde mannens historia har brister och att väsentliga frågor aldrig ställdes till honom under förundersökningen. Bland annat överensstämmer inte vittnens uppgifter med den bortförde mannens uppgifter. Den bortförde mannens historia om affären i Gävle har dessutom ändrats under målets gång.

Läs mer: Tre åtalas för människorov – förde bort man i handbojor

Hovrätten har därför svårt att tro på den bortförde mannens uppgifter om händelsen.

– Om målsägande hade varit mer pålitlig och kunnat knyta en specifik person till något så skulle de nog inte friats, säger Micael Dahlberg.

Hovrätten menar att det inte står utom allt rimligt tvivel att de dömda männen utfört brottet. De tidigare dömda männen frias därför från misstankarna om människorov.

Mer läsning

Annons