Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulen båt hittades drivande i Söderhamnsfjärden – nu söker ägaren vittnen

Den båt som hittades drivande i Söderhamnsfjärden förra veckan har kommit tillbaka till sin rätta ägare. Efter att ha lagt ut en efterlysning om en stulen båt fick Gävlebon Mikael Westlund flera tips som pekade mot Söderhamnskusten.

Annons

En drivande och förarlös båt ledde till att Sjöräddningssällskapet i Söderhamn ryckte ut i Söderhamnsfjärden den 9 augusti. Sedan dess har de frivilliga sjöräddarna sökt efter båtens rätta ägare men utan framgång – tills i söndags.

Då upptäckte Gävlebon Mikael Westlund att hans Bayliner inte längre låg kvar vid bryggan och la ut en efterlysning på sociala medier. 25 minuter senare var båten hittad.

– Jag hoppade av glädje, det kändes så jäkla bra. Men jag är chockad över att den hittades så långt bort, säger han.

Läs mer: Parkbänk och båt söker ägare efter Sjöräddningssällskapets fynd

Under måndagen kunde Gävlebon Mikael Westlund hämta sig stulna båt hos Sjöräddningssällskapet i Söderhamn.

Båten har troligtvis stulits någon gång kring den 3 augusti från hamnen vid Gävle strand. Natten därpå hittades den förtöjd på ett företagsområde vid Söderhamnsfjärden. Men att båten var stulen upptäcktes först drygt två veckor senare.

– Jag var på semester när pappa ringde och sa att båten var borta. Först trodde jag att han stod i fel hamn men sen skickade han en bild på den tomma platsen, säger Mikael Westlund.

Läs också: Sol, vind och båtliv på Söderhamns första skärgårdscruising

Tips ledde till Söderhamnskusten och under måndagen kunde Mikael hämta hem sin båt från Sjöräddningssällskapets förvar. Den visade sig då vara tjuvkopplad och under stöldturen längs Gävleborgskusten hade dessutom propellern körts sönder.

Kvar i båten låg en kasse med varor samt ett kvitto från en butik i Gävle som gör att det går att räkna ut ungefär när båtstölden skedde.

Läs också: Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot båtmotorstölder

På torsdagsmorgonen den 4 augusti upptäckte anställda vid Kust & frakttjänst i Söderhamn att en för dem okänd båt hade lagt till vid företagets brygga i Grundvik under natten. Företaget hade även blivit av med tre stycken batterier från sina arbetsfordon på området, varav ett batteri hittades nere vid båten.

Den 9 augusti hittades Baylinern drivandes i Söderhamnsfjärden. Sjöräddningsällskapet ryckte ut och kunde bogsera in båten till land.

På okänt sätt har båten sedan drivit vidare ut i farleden i Söderhamnsfjärden innan den hittades av Sjöräddningssällskapet. Polisen informerades om fyndet och fanns på plats för att kontrollera båten efter att den bogserats in till land.

– Det är jätteovanligt med båtstölder där de åker så här långa sträckor, det har nog aldrig hänt under min tid. Vi har fått in tips om att båten troligtvis setts köra på ett ställe där man inte ska åka båt så det var inte så konstigt om den var sönderkörd, säger polisinspektör Per-Yngve Velander som ansvarar för Båtsamverkan i Söderhamn.

Läs mer: Kustbevakningen slår till – fyra av tio fulla på sjön

Ägaren Mikael Westlund är glad att båtsäsongen inte är över även om båten nu måste lagas innan den kan sjösättas på nytt.

– Om någon har sett eller hört någonting om stölden så är jag tacksam för de tips jag kan få.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons