Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog sin mamma och tog strypgrepp om hennes hals – 20-åring döms till fängelse

En ung man har använt strypvåld mot två närstående kvinnor i deras hem. Tingsrätten ville döma honom till institutionsvård – men det accepterade inte mannen. Nu blir straffet istället fängelse för fem olika brott.

Annons

En kvinna i Ovanåker sökte i början av juli upp sin 20-årige son hos en av hans vänner. Det ska ha gjort sonen rasande och ett bråk uppstod senare i kvinnans bostad. Det ledde fram till att mannen häktades och nyligen togs fallet upp i Hudiksvalls tingsrätt.

Där berättade både mamman och sonen ganska samstämmigt om att sonen ska ha knuffat sin mamma så hårt att hon föll i golvet och senare tryck ned henne i en soffa.

Men vad som hände i soffan hade de olika uppfattningar om. Sonen sa att han tog tag i hennes krage, medan kvinnan berättade att sonen tog strypgrepp om hennes hals och hon tappade luften.

Läs också: Man misstänks för rattfylleri efter trafikolycka

Mammans berättelse fick stöd av en man som befann sig i bostaden när bråket skedde – och som även han blev misshandlad av sonen med flera slag i ansiktet och på överkroppen.

I bråket ska även sonen ha slagit sönder porslin, en lampa och en vas.

Under rättegången togs även flera andra brott upp. Det handlar om ytterligare en misshandel av en närstående kvinna med strypvåld i kvinnans hem i Bollnäs i februari och om våld mot tjänsteman för att han slagit en polis när han skulle gripas för den misshandeln. Vid samma tillfälle ska han även ha slagit sönder dörren till toaletten i bostaden.

20-åringen ställdes även till svars för att ha burit kniv på offentlig plats i Söderhamn i april – samt för att ha använt narkotikaklassad medicin, amfetamin och hasch.

Läs också: Inbrottstjuvar hos Skogstekniska i Alfta skrämdes iväg av yrvaken personal

Tingsrätten dömer nu mannen för misshandel, skadegörelse, våld mot tjänsteman, narkotikabrott och brott mot knivlagen till fängelse i tre månader.

Mannen har även tidigare dömts för vålds-, stöld- och narkotikabrott. I tingsrättens dom framgår att mannen har omfattande problem med drogmissbruk och de ser särskilt allvarligt på att han har använt strypvåld mot närstående personer i deras bostad. Det framhålls att effekterna av strypvåld är svåra för gärningsmannen att kontrollera.

Tingsrätten anser att den mest lämliga påföljden för mannen är så kallad kontraktsvård – men det har mannen motsatt sig och därför blir det istället fängelsestraff. Mannen ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet kan påbörjas.

Läs också: Man med omfattande kriminell belastning döms till institutionsvård i 18 månader – kommunen får betala

Mer läsning

Annons