Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyllde droginnehav på kompisarna – får 12000 i böter för rattfylleri

När polisen stoppade en 22-årig bilförare kunde han inte titta i kors och under baksätet hittades hasch. Nu har Ovanåkersbon dömts för att ha använt narkotika – men eftersom han skyller innehavet på sina vänner frias han för det.

Annons

I mitten av maj såg en polispatrull en bil i närheten av en adress där de vet att det förekommer narkotika och stoppade därför bilen. Den 22-årige Ovanåkersbon som körde uppträdde då enligt poliserna mycket nervöst och han visade tydliga tecken på att ha använt droger. Bland annat så hade mannen röda ögon och han kunde inte titta i kors – något som är vanligt hos den som har brukat cannabis.

Det fattades beslut både om att mannen skulle lämna prover och om husrannsakan i hans bil. När provsvaren kom visade de spår av just cannabis och under baksätet i bilen hittades en mindre bit av drogen.

Läs också: 119 kilometer livsfarlig väg i Hälsingland

När rättegången om brottet nyligen ägde rum i Hudiksvalls tingsrätt erkände 22-åringen att han har använt cannabis – men hävdade att han inte gjort det nära inpå att han körde bil. Att polisen hittat hasch i bilen förklarade mannen med att han brukar låta sina kompisar röka cannabis i baksätet och han sa sig inte se några problem med det.

I tingsrättens dom framgår att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att haschbiten tillhör mannen – och inte hans kompisar så som mannen påstår. Han frias därför från åtalet om narkotikainnehav. Men han döms för rattfylleri till 55 dagsböter á 200 kronor, totalt 11000 kronor. Han ska även betala en avgift på 800 kronor till en brottsofferfond och kostnaden för provtagningen på 615 kronor.

Läs också: Man bröt sig in i villa i Edsbyn– brottades ned av ägaren till huset

Mer läsning

Annons