Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexdömd våldtog sovande kvinna - hovrätten fastställer fängelsestraff

Den Söderhamnsman i 25-årsåldern som dömdes för att ha våldtagit en sovande kvinna under en efterfest överklagade domen till hovrätten. Nu fastställer hovrätten det två år och tre månader långa fängelsestraffet.

Annons

Det var natten mot den 26 december som mannen och kvinnan hamnade på en efterfest i en bostad i centrala Söderhamn. Duon, som är bekanta med varandra sedan tidigare, ingick i ett större sällskap som alla kom att sova över i bostaden.

Läs mer: Sexdömd släpptes från fängelse – våldtog sovande kvinna på efterfest

Men under natten vaknade kvinnan av att mannen hade sex med henne. I förhör har kvinnan vittnat om hur hon blev rädd och drabbades av panik, vilket ledde till att hon tvingades sjukskriva sig efter händelsen.

Mannen har erkänt att han haft sex med kvinnan men menar att samlaget var ömsesidigt.

Efter förhandlingar i Hudiksvalls tingsrätt dömdes mannen till fängelse i två år och tre månader för våldtäkt. Men mannen överklagade domen till hovrätten och ville att åtalet skulle ogillas.

Läs mer: Tidigare sexdömd misstänks för våldtäkt av sovande kvinna

Hovrätten anser däremot att mannen har gjort sig skyldig till brott och fastställer tingsrättens fängelsedom. I domen skriver rätten att det är styrkt att mannen påbörjade ett samlag med den sovande kvinnan, som var i en utsatt situation, och fortsatte en kortare stund efter att hon vaknat.

Mannen döms även att betala ett skadestånd med 115 000 kronor till den utsatta kvinnan.

Läs mer: Kraftig ökning av anmälda våldtäkter i Söderhamn och Hudiksvall

Då hovrätten anser att det finns en risk att mannen fortsätter göra sig skyldig till brott ska han stanna kvar i häkte tills domen har vunnit laga kraft.

Mannen är sedan tidigare dömd för våldtäkt och blev i november 2015 villkorligt frigiven från ett två år långt fängelsestraff, med en återstående strafftid på nio månader.

Mer läsning

Annons