Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för brott mot äldre

Kvinnan frias på flera punkter och slipper fängelse.

Annons

Härvan av åldringsbrott nystades upp i mars efter att en 90-årig man med rullator angripits i Hudiksvall. Två män och en kvinna syntes på övervakningsfilmer från butiker och uttagsautomater på olika håll i landet.

Trots det frias nu den 28-åriga kvinnan på flera punkter. Kvinnan har uppgett att hon var med männen på resan och följde med dem in i en del butiker, men att hon inte var med på att begå brott.

Hovrätten går nu på den linjen och anser att kvinnan inte ska dömas som gärningsman i samma utsträckning som männen. Hon har accepterat de andras brottsplan, men det är inte bevisat att hon har agerat så att hon ska dömas.

Hon fälls endast för två bedrägerier och döms till villkorlig dom. Det innebär en stor skillnad jämfört med domen i Hudiksvalls tingsrätt, där hon dömdes till två års fängelse för brott mot nio personer.

I tingsrätten dömdes också en 24-årig man till fem års fängelse och en 20-årig man till fyra års fängelse för brott mot 30 äldre. Brottsrubriceringarna var bland annat grov stöld och grovt bedrägeri.

Förutom kvinnan överklagade även 24-åringen till hovrätten. Även han får nu sänkt straff: från fem års fängelse till tre och ett halvt års fängelse. Hovrätten ger mer "rabatt" på straffet än tingsrätten med tanke på att det handlar om många brott som har begåtts på kort tid och att brotten hör ihop.

Kvinnan slipper utvisas medan tingsrättens beslut om tio års utvisning för de båda männen gäller.

Mer läsning

Annons