Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passagerare skadades när sportbil voltade ut på åker – nu frias föraren

Domstolen godtar bilförarens förklaring om att han väjde för en katt. Han frias från anklagelserna om grova brott.

Annons

I juni 2015 inträffade en allvarlig singelolycka i höjd med Ångsäter på länsväg 731 i Ljusdals kommun. Fordonet, en exklusiv sportbil, fick sladd och voltade ut på en åker.

Se tv-intervjun från platsen: "En satt kvar i bilen och en låg utanför"

Passageraren fick svåra skador och kommer inte att bli helt återställd.

Läs mer: "Jag har ont varje dag"

Olyckan inträffade 16 juni 2015 i Ångsäter mellan Ljusdal och Tallåsen.

Föraren åtalades för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Förra veckan ställdes han inför rätta. Han berättade då inför tingsrätten att han uppskattade att han körde 90-100 kilometer i timmen, trots att hastighetsbegränsningen på sträckan var 70 kilometer i timmen.

Läs mer: Boende vill ha sänkt hastighet på sträckan

Han nekade dock till de grova brotten och berättade att han hade väjt för en katt och därför fått sladd.

Åklagaren tyckte att det var en efterhandskonstruktion, eftersom en polis vittnat om att när patrullen träffade föraren på sjukhuset direkt efter olyckan, hade han inte sagt något om att han väjt för en katt.

Men tingsrätten tycker inte att det går att avfärda förarens förklaring. Rätten skriver i domen att det får förmodas att han "var uppskakad och mer eller mindre i chocktillstånd" när polisen pratade med honom på akutmottagningen. I polisförhören efteråt talade han om att han väjde för en katt.

Tingsrätten skriver att mannen visserligen kört fortare än tillåtet, men att en skicklig bilförare borde ha klarat att manövrera bilen även i en hastighet uppåt 90-100 kilometer i timmen.

Under rättegången vittnade två personer om att de blev omkörda av bilen strax före olyckan. Rätten anser dock att omkörningen skedde en avsevärd bit före avkörningen och att det inte finns något som tyder på att omkörningen har något samband med att bilen for av vägen.

Hudiksvalls tingsrätt anser inte att föraren brustit i omsorg och varsamhet på det sätt som åklagaren påstått. Domstolen friar därför mannen från de båda åtalspunkterna.

Läs även: År 2011 dog en 19-åring i en olycka på samma vägsträcka

Mer läsning

Annons