Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okända stal smycken av 80-årig kvinna – nu varnar polisen alla äldre personer

Inom loppet av en vecka har fyra liknande händelser anmälts. Nu går polisen ut med en varning. En av den drabbade är en kvinna i Bollnäs som blev bestulen på smycken.

Annons

Tjuvarna har ringt på hos äldre personer och använt olika ursäkter för att få komma in i bostaden.

– De har bett att få låna papper och penna eller sagt att de kommer från hemtjänsten eller en städfirma, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborg.

Sedan har de lyckats plocka åt sig smycken och pengar – som mest för ett par tusen kronor.

– Vi vill varna äldre personer som kan få besök av dessa oärliga personer. Om man får ett oväntat besök och det känns fel på något sätt ska man direkt ringa 112. Om man i efterhand upptäcker att man blivit bestulen och vill anmäla ett gammalt brott kan man istället ringa 114 14, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Polisens presstalesman Mikael Hedström för att de kan få besök av orärliga personer som uppger sig komma från hemstjänsten, en städfirma eller liknande.

Under den senaste veckan har tre likartade brott anmälts i Hälsingland och ett i Gästrikland.

– Förut har det hänt att ligor varit på genomresa och använt samma tillvägagångssätt ett tag i ett visst område för att sedan åka vidare. Hur det är i det här fallet är svårt att säga i dagsläget, säger Mikael Hedström.

En av de drabbade är en kvinna i 80-årsåldern i Säversta, Bollnäs. Hon har berättat för polisen att två okända kvinnor ringde på hennes dörr vid klockan 13 på torsdagen. De ställde först frågor om en granne som inte var hemma och bad sedan om ett kuvert som de skulle lägga pengar i – för att lägga i grannens brevlåda för att reglera en skuld.

Läs också: Bedragare fick butiker att betala för sina egna varor – låtsades att de skulle återlämnas

Den äldre damen ska då ha letat ett kuvert, men inte hittat något och de okända kvinnorna ska därefter ha gett sig av snabbt.

Efter besöket upptäckte den äldre kvinnan att det hade försvunnit flera guldsmycken ur hennes sovrum. Enligt den äldre kvinnan ska det inte ha varit några problem för de okända kvinnorna att hinna in i sovrummet och stjäla under tiden hon letade efter kuvertet – eftersom sovrummet ligger intill hallen.

Läs också: Polisens förkunskaper och allmänhetens tips ledde till att flera brott upptäcktes

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons