Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu åtalas de unga män som kapade en bil i Järvsö

Maskerade i luvor hotade de en bilägare med en soft airgun och tog hans bil. Nu åtalas de två unga män, 18 och 19 år gamla, för bilkapningen.

Annons

Det var i januari som de två unga männen bestämde sig för att ta en bil i Järvsö. De ville rymma från det fosterboende, respektive HVB-hem, de bodde på. Först krossade de en ruta på en parkerad bil som de försökte stjäla. Men när de inte lyckades starta bilen kapade de en annan bil. Maskerade i luvor hotade de en bilägare med en soft air-gun och tog hans bil. Bilägaren klarade sig oskadd, men chockades av händelsen.

Läs mer: Maskerade rånare beväpnade med soft air-gun

Nu åtalas de unga männen för bilstölden, samt för försök till bilstöld.

– Man kan jämställa det med ett rån. Det är likvärdigt, men eftersom det är frågan om en bil som de bara hade för avsikt att åka med blir den juridiska termen ändå tillgrepp, sa kammaråklagare Christer Sammens i en intervju i januari. Han sa då att det är ett högt straffvärde för den här typen av brott, och menade att en fällande dom normalt skulle innebära ett fängelsestraff. Men han sa också att det i det här ärendet finns särskilda omständigheter som kommer att beaktas, bland annat de misstänktas unga ålder, som skulle kunna leda till en annan påföljd än fängelse utdöms.

Läs mer: Därför kapade två unga män en bil i Järvsö

Utöver bilkapningen och stöldförsöket åtalas den ene unge mannen för rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han ska nämligen ha kört den kapade bilen från Järvsö till Hybo, utan körkort och enligt åklagaren påverkad av narkotika. Han hade dessutom en kniv med sig.

Vid Hybo tog färden slut, då mötte de unga männen en polispatrull som larmats ut efter bilkapningen. De unga männen försökte köra ifrån polisen, men körde istället av vägen. Männen greps och de har erkänt de brott de nu åtalas för.

Se också: Järvsöbor efter den dramatiska bilkapningen: "Skiträdd"

Mer läsning

Annons