Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man försökte hugga personal på asylboende med glasbit – döms till fängelse

När mannen inte fick sin medicin försökte han hugga en i personalen på asylboendet med en glasskärva. Nu döms mannen i 25-årsåldern till åtta månaders fängelse.

Annons

Det var i februari i år som händelsen utspelade sig på ett asylboende i Nordanstig. Mannen döms i Hudiksvalls tingsrätt för försök till grov misshandel, två fall av försök till misshandel samt skadegörelse, men frias från ett fall av försök till grov misshandel.

I rättegången erkände han skadegörelse i sitt egna rum, men förnekade i övrigt brott.

Läs mer: Man försökte hugga personal på asylboende – greps av polis

Den asylsökande mannen, som var berusad vid tillfället, gick in i personalrummet på boendet och frågade efter sin medicin. När han fick till svar att de tabletterna var slut och att det endast fanns alvedon blev han rasande arg.

Han försökte då slå en man i personalen med flera knytnävsslag, men mannen i personalen lyckades ducka undan och fly från rummet.

Arkivbild

Mannen i 25-årsåldern gick sedan bärsärk i boendet och förstörde inventarier och inredning i personalrummet, i uppehållsrummet, i sin egen och en annan boendes rum samt i ett kök. Bland annat förstördes en radio, en vattenkokare, en kaffemaskin, ett bord, stolar, glas, tillbringare och koppar.

Efter att mannen försökt misshandlat en i personalen och begått den omfattande skadegörelsen tog han upp en glasbit och skar sig själv på överkroppen. När en man i personalen ingrep och försökte stoppa honom utdelade han flera hugg mot honom. Huggen var riktade mot mannens ansikte. Den utsatte mannen lyckades ducka undan, smet ut från boendet och larmade polis.

Männen som utsattes för misshandelsförsöken gick sedan iväg för att möta upp ambulans. När de gick tillbaka och tittade in genom ett fönster för att kontrollera om någon var skadad såg mannen i 25-årsåldern dem och hoppade ut genom fönstret.

Åklagaren hävdade att mannen försökt ge sig på männen med en köttermometer, men någon sådan slutsats går inte att dra bedömer tingsrätten. Däremot finner rätten det utrett att mannen försökte slå den ene mannen utanför boendet.

Den åtalade mannen frias därför från ett fall av försök till grov misshandel mot den ena mannen, men döms till försök till misshandel mot den andre.

Mannen, som tidigare är ostraffad, döms till åtta månaders fängelse. Åklagaren yrkade även på att mannen skulle utvisas. Tingsrätten bedömer att brotten inte är tillräckligt allvarliga för att mannen ska utvisas, då straffvärdet understiger ett år.

Han kommer att sitta häktad tills domen vunnit laga kraft.

Den asylsökande mannen ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till mannen som utsattes för huggen med glasbiten, samt 10 600 kronor till Nordanstigs kommun för skadegörelsen.

Läs även: Misshandlade man till döds i Ytterhogdal – döms till åtta års fängelse för dråp

Läs även: 18-åring vill frias från mordbrand – menar att kompisen kan ha tänt på

Mer läsning

Annons