Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man dog av grovt våld – åtalad hävdar nödvärn

/

På måndagen inleddes rättegången mot den 34-årige man som greps den 16 december sedan en död man återfunnits i en stuga i Ytterhogdal. Han berättade om en kokain- och spritindränkt fest som spårade ur när hans arbetskamrat blev våldsam och hotfull.
– Han hade en kniv i handen, sa den åtalade inför Östersunds tingsrätt.

Annons

34-åringen och den nu döde 38-åringen är båda hemmahörande i Stockholmstrakten. De hade kommit till Ytterhogdal för att arbeta tillsammans i en lokal som skulle användas till att bygga upp mobila tandvårdskliniker. I mitten av december förra året var det tredje gången som de reste till Härjedalen för att arbeta.

Enligt 34-åringen blev hans kollega aggressiv och hotfull när de efter arbetsdagens slut druckit stora mängder alkohol och tagit kokain. Mannen ska ha utdelat flera förnedrande örfilar och till slut slog den åtalade tillbaka. Bråket eskalerade och 38-åringen ska enligt den åtalade ha tagit upp en kökskniv.

– Det här kan sluta illa, sa 34-åringen att han tänkte.

Det slutade med att hans arbetskamrat avled efter kraftigt våld mot stora delar av kroppen. En rättsläkare, som hördes på begäran av åklagaren, sa att det sannolikt krävts upprepat våld mot 38-åringens bröstkorg för att orsaka de krosskador och inre blödningar som bidrog till mannens död. Detta till skillnad mot 34-åringens berättelse där han enbart medgav att han hoppat med knäna på mannens bröstkorg och hals vid ett tillfälle när han låg ner.

– Jag hoppade med ena knät mot bröstkorgen och andra mot halsen, och jag tog tag i armen och skrek släpp kniven, sa han inför rätten.

Den åtalade berättade att han slog ytterligare några slag innan 38-åringen släppte kniven. Efter detta lämnade han stugan, körde ner bilen i diket, gick till macken och liftade till Sveg där han slutligen satte sig på en buss mot Stockholm. Men kort senare greps han i Bollnäs.

Varför tillkallade du inte hjälp, frågade åklagare Malin Olsson Almquist.

– Jag var orolig men jag tänkte inte att det skulle vara så allvarligt som det sedan visade sig, svarade 34-åringen.

Åklagaren har åtalat mannen för dråp, vilket kan ge 6-10 års fängelse, alternativt för grov misshandel och vållande till annans död. 34-åringen erkänner att han har slagit mannen men att det skedde i nödvärn. 34-åringen förekommer vid 27 tillfällen i belastningsregistret, bland annat för narkotikabrott och misshandel.

På tisdagen avslutas rättegången I Östersunds tingsrätt. Följ direktrapporteringen med start 09.00.

Se direktrapporteringen från rättegångens första dag

Här hittar du fler nyheter i kategorin Brott och Blåljus

Mer läsning

Annons