Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren ville få höjd lön på falska meriter

För drygt ett år sedan skedde en löneförhandling på Hudiksvalls sjukhus mellan en nyanställd specialistläkare och en verksamhetschef, som mynnade ut i en anmälan om urkundsförfalskning - meriterna som presenterades var falska.

Annons

Då den sedan tidigare anställda läkaren just blivit godkänd som specialistläkare, var det dags för en löneförhandling i vanlig ordning. Under mötet undrade den anställda om övriga vårdutbildningar kan användas som underlag för en höjd lön. Verksamhetschefen svarade att det i regel inte gäller, men att möjligheten finns.

En apotekarexamen nämndes av den anställda läkaren och denne tog fram en legitimation som var kopierad på papper. Vid närmare granskning märkte verksamhetschefen att något inte stämde med legitimationen, då papprets svärta var dålig och beviset såg ut nött ut. Dagen efter berättade kollegor på enheten om att de ertappat läkaren, när denne hade kopierat upp legitimationen och bytt ut namn och datum för examen.

Läs även: Äkta makar stal plånbok och jacka – använde grejerna när de begick nya brott

Därefter uppdagades det för verksamhetschefen att läkaren i fråga inte heller var registrerad för den påstådda vårdutbildningen hos Socialstyrelsen - vilket alla giltiga legitimationer inom vården blir. Läkaren hade visserligen påbörjat den utbildning som den påståddes ha en examen i, men själva examen hade inte skett enligt Socialstyrelsen. Vid konfrontation, där verksamhetschef och fackligt ombud närvarade, valde läkaren att säga upp sig och erkänna förfalskningen.

Den misstänkte läkaren erkände urkundsförfalskning, och dömdes till 30 000 kronor i dagsböter.

Läs även: Bidragshärva i kyrka ger fängelse

Mer läsning

Annons