Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna döms till fängelse för grova stölder på serviceboenden

Kvinnan, som under sin arbetstid stals mycken från äldre på serviceboenden, döms till ett åroch två månaders fängelse av Hudiksvalls tingsrätt.

Annons

Kvinnan stal smycken under sin arbetstid på flera olika serviceboenden.

Stölderna upptäcktes när polisen granskade vilka smycken som lämnats in till ett företag som köper in guld.

Kvinnan hade under sin arbetstid stulit från fyra personer på servicehusen Linden i Bergvik och Hedbacka i Söderala.

Hon har inte kunnat lämna någon förklaring till varför hon haft flertalet guldringar med ingraverade namn och datum att sälja.

Tingsrätten skriver att kvinnan ”har missbrukat sin ansvarsfulla ställning och visat särskild hänsynslöshet då brotten begåtts mot äldre personer som varit beroende av hjälp från vårdpersonalen. Tillgreppen har skett i brottsoffrens bostäder där de ska kunna känna sig trygga samt har avsett föremål med högt affektionsvärde."

Åtalet omfattade ett 15-tal smycken och brotten ska ha inträffat under åren 2009-2015. Under rättegången erkände kvinnan att hon hade stulit smycken från äldre på sin arbetsplats.

Anledningen till stölderna var hon var i desperat behov av pengar. Kvinnan fälls för fyra grova stölder och ska betala drygt 13 000 i skadestånd.

Kvinnan döms för att stulit nio guldringar, fyra guldhalsband, två par örhängen, ett guldarmband, två pärlhalsband, en klocka och en silverring från fyra olika målsägare.

Det sammanlagda värdet av det stulna föremålen beräknas cirka 50 000 kronor.

Kvinnans advokat K-G Myhrberg yrkade på att kvinnan skulle slippa fängelsestraff.

Advokaten menade att man kunde frångå påföljden, som normalt är fängelsestraff, med tanke på att kvinnan har medverkat i utredningen så gott hon kunnat.

Kammaråklagare Arek Nowak påpekade under rättegången att grov stöld har ett minimistraff på sex månaders fängelse och han yrkade att kvinnan skulle dömas till åtminstone ett och halvt års fängelse.

Mer läsning

Annons