Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudmisstänkt för Ljusnemordet tog sista chansen att berätta sin sanning: "Jag var rädd"

Artikel 10 av 19
Mordet i Ljusne
Visa alla artiklar

I allra sista minuten innan pläderingarna skulle börja bad den 21-årige huvudmisstänkte för mord i Ljusne att få berätta vad som egentligen hände den kvällen. Nya uppgifter som framkommit gör att rättegången nu skjuts upp.

Annons

Den nio dagar långa rättegången kring mordet i Ljusne den 13 februari i år är inne på sin sista dag. En ung man blödde till döds efter att ha blivit knivskuren och ytterligare tre unga män skadades vid ett bråk på Bruksgatan i Ljusne denna eftermiddag.

Läs mer: Så såg första dagen i rättegången om mordet i Ljusne ut

Ett krux inför rättegången var att två av de misstänkta hade flytt från Sverige. Kvar finns den 21-årige huvudmisstänkte och en 26-årig man som åtalad för medhjälp till mord.

Åklagaren har under rättegången med hjälp av vittnen målat upp en bild av händelserna som visar att 21-åringen tillsammans med en av männen som flytt utomlands, är de drivande i bråket mellan en grupp personer från Söderhamn och en annan grupp från Ljusne.

Se klippet – så ska mordet ha gått till:

Nu var åklagaren precis beredd att summera vilka bevis som Hudiksvalls tingsrätt särskilt ska titta på för att 21-åringen ska dömas för mord "i samråd med annan". Då bad 21-åringes försvarare att hans klient skulle få ordet.

Vad är det som inte stämmer med vad du berättat tidigare? frågar försvararen Per Wiesel.

– Det brott som jag gjort vill jag erkänna. Det är mycket att berätta, men jag kan även berätta detaljer, svarar 21-åringen.

Läs mer: Bara en kniv har hittats efter mordet i Ljusne

Han berättar sedan hur hans kamrat lämnade garagelängan i Ljusne och återkom med tre knivar. Kamraten gav honom en kniv, och gav ytterligare en man på platsen den tredje kniven. Sedan rusade kamraten fram mot gruppen från Söderhamn och attackerade en person som beväpnat sig med ett slagträ. 21-åringen utpekar den personen som den unge man som strax därefter är död.

Själv medger 21-åringen att han skadat två personer med kniv under bråket, men det är två andra personer, som nu är målsägande i rättegången.

Kniv som hittades efter mordet i Ljusne.

Den huvudmisstänkte 21-åringen förklarar också att den kniv som polisen hittat är mordvapnet och erbjuder sig också att peka ut var han gömt sin kniv.

Åklagarens undrar vidare:

Polisen har väl berättat att en person är död och att dina uppgifter är jätteviktiga? Varför har du inte berättat det vid fem tidigare tillfällen?

– Ärligt talat för att jag var rädd och kunde inte berätta. Han är en våldsam person, säger 21-åringen.

Läs mer: Så gick det till när en person mördades och tre knivskars

Hudiksvalls tingsrätt beslutade efter detta nya vittnesmål att ta avbrott för överläggningar kring hur rättengången ska fortsätta eller om kompletterande utredningar ska göras.

– De här uppgifterna berör alla parter, konstaterar rådman Bengt-Olof Horn.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Alla artiklar i
Mordet i Ljusne