Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleman dömd efter 45 smuggelresor – ska ha hämtat tiotusentals liter alkohol

En 60-årig man från Gävle smugglade nästan 50 000 liter alkohol från Tyskland till Gävle. Mannen döms nu till 1 år och 8 månaders fängelse och ytterligare sju personer döms för inblandning.

Annons

Enligt åklagaren har den 60-åriga mannen totalt rest strax över 50 gånger från Gävle till Tyskland i syfte att köpa med sig alkohol för att sälja vidare i Sverige.

Mannen själv har erkänt att han gjort nio resor och att han vid ett tillfälle sålt alkohol vidare men att det i övrigt har varit för eget bruk.

I snitt ska mannen vid de nio resorna ha tagit med sig 859 liter öl, 119 liter vin, 54 liter sprit och 58 liter cider vid varje tillfälle.

Tingsrätten gör dock bedömningen att mannen totalt gjort 45 stycken resor över Öresundsbron och vidare till Tyskland för att smuggla och sälja vidare alkohol.

Även om det vid merparten av de påstådda resorna saknas dokumentation över mängden alkohol följer resorna exakt samma mönster som de nio resor mannen erkänt.

Dels har en lastbil i samma storlek hyrts vid varje tillfälle i mannens namn, hans mobiltelefon och fotografier kan placeras geografiskt och tidsmässigt rätt till de påstådda resorna.

Även sms till personer som regelbundet har köpt alkohol av mannen styrker åklagarens påstående om mängden resor samt alkoholkvitton som påträffats i mannens bostad.

Mannen själv menar att han vid flera tillfällen hyrt en lastbil i sitt namn åt en annan person och att han sedan följt med under färden för säkerhets skull om lastbilen skulle gå sönder.

Den förklaringen avvisar dock tingsrätten helt.

Med samma genomsnittsberäkning som de nio resor mannen erkänt anses han ha fört in totalt 38 658 liter öl, 5 359 liter vin, 2 430 liter sprit och 2 610 liter cider.

Brottet bedöms som grov smuggling och mannen döms även för grov olovlig försäljning av alkohol till 1 år och 8 månaders fängelse.

Utöver det får två Sandvikenmän villkorlig dom och samhällstjänst i 120 respektive 140 timmar för medhjälp till grov smuggling.

Den ena av männen ska ha följt med på flera av resorna med 60-åringen medan den andra lånat ut en pryl som gör det billigare att ta sig över Öresundsbron.

Ytterligare fem personer från Sandviken får dagsböter i olika belopp då de döms för olovlig befattning med smuggelgods efter att ha köpt alkohol från 60-åringen.

Mer läsning

Annons