Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ertappade man med kofot i familjens hus – slutade med att han plåstrade om tjuven

Erik och Sara låg och sov hemma i Gävle när de hörde en hög smäll. På nedervåningen hade en man med kofot brutit sig in i bostaden.

Annons

Först trodde de att familjens katter hade råkat välta ner vitrinskåpet.

– Då går min sambo ner och tänker skälla ut katterna. När hon tar några steg ner i trappan står killen nedanför med kofoten i handen, berättar Erik, som liksom Sara egentligen heter något annat.

Läs även: "Kränkning att de har varit inne i vårt hus"– polisen tror på samverkan för att minska inbrotten

Han far ner och börjar skrika åt mannen, i princip inställd på att behöva slåss med honom. Men det hela får en snabb vändning.

– Han drar någon story om att han är jagad till livet av ett par killar och säger att han har blivit knivskuren av dem, säger Erik.

När hon tar några steg ner i trappan står killen nedanför med kofoten i handen.

Mycket riktigt blöder mannen också från armen, och Erik börjar plåstra om honom samt ringer 112.

Men mannens förklaring köptes inte av poliserna, och inte heller av Erik och Sara så snart den första chocken var över. Enligt Erik har polisen konstaterat att det inte fanns något blod utanför huset utan att inkräktaren tycks ha skadat sig i samband med att han slog sönder fönstret med kofoten. Han misstänks nu för hemfridsbrott.

Hur man ska agera om någon bryter sig in i ens hem eller om man ertappar någon i färd med att göra inbrott är upp till var och en, säger Lisa Sannerik, presstalesperson inom polisens region mitt där Gävle ingår. Det viktigaste är att ta kontakt med polisen.

– Om man inte vågar vara kvar i bostaden kan man lämna den och ringa polisen, men stå så att du kan iaktta vad som händer. Det här måste var och en avgöra utifrån sin egen förmåga, säger hon.

Läs också: Så här skyddar du dig mot inbrottstjuvar

I statistik från Brottsförebyggande rådet syns ingen generell ökning av antalet inbrott under sommarmånaderna, trots att folk då åker på semester och är borta hemifrån mer än vanligt.

I stället är det i slutet av året som det brukar komma en topp i antalet inbrott, enligt Lisa Sannervik.

– Det är framför allt inbrott på dagtid, där man stjäl guld, kontanter och teknisk utrustning som paddor och mobiltelefoner. De är lätta att snabbt omvandla till pengar, säger hon.

För Erik och Sara var händelsen en mycket obehaglig upplevelse. Särskilt eftersom deras små barn också låg och sov i huset, även om de som tur var inte vaknade.

– Tryggheten är skakad, man sover inte lika lätt om kvällarna. Man tror att man är trygg i sitt eget hem, men så inser man att man inte är så trygg som man kanske tror, säger Erik.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning