Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter hot mot vittnen – tingsrätten tvingades förstärka säkerheten

Rättegången om våld på ett asylboende försenades när en av de åtalade inte kom. Dessutom förstärktes säkerheten på domstolen efter att vittnen hotats.

Annons

Hudiksvalls tingsrätt inrättade en tillfällig säkerhetskontroll på tisdagen.

I tisdags skulle en rättegång hållas om våld och skadegörelse på ett asylboende i Nordanstigs kommun. Rättegången i Hudiksvalls tingsrätt blev drygt två timmar försenad eftersom en av de åtalade inte kom.

Läs mer: Man högg med glasskärva mot personal

Trots att polisen fick i uppdrag att leta efter mannen kunde han inte ställas inför rätta som planerat.– Polisen hittade inte honom, säger kammaråklagare Kjell Lindqvist.Åklagaren ville att den försvunne skulle häktas i sin frånvaro, men tingsrätten beslutade att inte häkta honom.

Den andra åtalade var dock på plats; han har suttit inlåst i häkte och transporterades till domstolen av Kriminalvården. Rättegången mot honom fortsatte, men efter lunch förstärktes säkerheten med en kontroll av alla som kom till tingsrätten och genomsökning av väskor.

– Det hade förekommit hot mot vittnen. Jag bedömde det som allvarligt och begärde säkerhetskontrollen för att vittnena skulle kunna komma utan att vara rädda, säger Kjell Lindqvist.

Alla besökare till domstolen fick genomgå en säkerhetskontroll på tisdagseftermiddagen,

Se tv-intervjun med vittnesstödet: De flesta är väldigt nervösa

Rättegången mot den häktade mannen hann inte avslutas under tisdagen som planerat, utan fortsätter nästa vecka.

– Det blev mycket komplikationer, konstaterar Kjell Lindqvist.Den huvudåtalade är åtalad för försök till grov misshandel och försök till misshandel den 22 februari. Han anklagas för att jagat efter två av boendets anställda med en glasskärva och en vass köttermometer, och riktat hugg mot dem. Han ska också ha måttat slag mot ansiktet på en av de anställda.

Mannen anklagas för att ha sprungit efter personalen med den här vassa termometern.

Mannen är även åtalad för skadegörelse för att tillsammans med den försvunne mannen ha slagit sönder möbler och annan inredning för nära 23 000 kronor på asylboendet. Den man som inte kom till domstolen, kommer troligen att ställas inför rätta i en ny rättegång.

Läs även: Flicka högg vårdare i armen med glasskärva

Mer läsning

Annons