Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter fängelsestraffet: Gävleborgsåklagaren vill byta advokat

/

Han har röstats fram som den brottmålsadvokat som kollegorna själva helst skulle anlita.
Nu vill våldtäktsdömda Gävleborgsåklagaren byta försvarare till Johan Eriksson, känd försvarare av poliser och andra inom rättsväsendet.

Annons

I september ska Svea hovrätt ta upp fallet med Gävleborgsåklagaren som nyligen dömdes till 3,5 års fängelse för en rad sexbrott mot unga flickor, däribland två fall av våldtäkt mot barn.

Hans försvarare Per Borgblad har vid upprepade tillfällen uttryckt sitt missnöje med Falu tingsrätts dom.

Men när fallet nu ska tas upp i hovrätten vill Gävleborgsåklagaren att det sker med en helt ny försvarare.

I ett handskrivet brev från häktet i Falun till Svea hovrätt skriver Gävleborgsåklagaren att hans önskan från första början var att få Johan Eriksson som sin försvarare:

"I samband med frihetsberövandet skulle förhör skyndsamt hållas i först Sandviken och därefter Borlänge och advokat Eriksson kunde på grund av huvudförhandlingar i andra mål inte närvara vid dessa förhör och advokat Borgblad förordnades därför, på min begäran, till offentlig försvarare".

Johan Eriksson är på semester och har inte gått att nå för en kommentar. Men Gävleborgsåklagaren skriver att Eriksson är vidtalad och insatt i målet, och påtalar ivrigt att det är viktigare att han får byta försvarare än att målet avgörs skyndsamt.

Gävleborgsåklagaren pekar också på det långa straffet och tunga skadeståndet som skäl till att försvararbytet ska beviljas.

Per Borgblad anser inte att det ska betraktas som att Gävleborgsåklagaren är missnöjd med hans insats.

– Jag har pratat med honom och han har förklarat för mig. Han anlitade Johan från början men han hade då inte möjlighet att vara med. Nu vill han ha Johan som han känner väl, säger Per Borgblad.

Johan Eriksson utsågs i en omröstning gjord av branschtidningen Legally yours så sent som i våras för tredje gången i rad till den advokat som flest advokater själva skulle anlita som försvarare i brottmål.

Svea hovrätt hade på tisdagen ännu inte tagit ställning till Gävleborgsåklagarens begäran.

LÄS OCKSÅ:

Gävleborgsåklagaren överklagar

Efter domen – det händer med åklagarens jobb

Gävleborgsåklagaren döms till fängelse för våldtäkt mot barn

Åklagaren: Gävleborgsåklagaren utnyttjade flickorna för att stilla sexmissbruk

Mer läsning

Annons