Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butikschefen förskingrade pengar – förde över pengar till sitt eget konto

I tisdags föll domen mot en före detta butikschef i Bollnäs. Han anklagades av den butikskedja där han tidigare varit anställd för att ha fingerat återköp av varor för över 40 000 kronor och satt in dessa pengar på sitt eget konto.

Annons

Åklagaren hävdade att mannen som då var butikschef vid sammanlagt åtta tillfällen under en period av fem månader 2014 har fingerat falska återköp av butikens varor. Detta till en sammanlagd kostnad av 42 860 kronor.

Det var i samband med en löpande inventering som det visade sig att en vara som skulle ha blivit återköpt saknades i butikens lager. Den i personalen som sålt varan tyckte att det var märkligt att kunden överhuvudtaget lämnat tillbaka det han köpt och då denne kom ihåg kunden ringde man och kollade.

Arkivbild/Montage

Det visade sig att kunden inte alls hade lämnat tillbaka det han köpt. En vidare kontroll visade att återköpet gjorts med butikschefens personliga inloggningsuppgifter i kassasystemet och då kopplades butikskedjans regionansvarige in på fallet.

Läs även: Anställd åtalas för miljonfiffel

Vidare undersökningar visade då på att butikschefens inloggningsuppgifter använts vid åtta tillfällen. Det visade sig också att varorna saknades i lager och att pengarna vid sju av tillfällena hamnat på butikschefens egna konton.

Regionansvarig konfronterade då mannen med uppgifterna och i samband med det blev mannen också uppsagd från sin tjänst. Det gjordes även en polisanmälan.

Mannen har i polisförhör nekat till brott och gjort gällande att han varit utsatt för någon form av sammansvärjning där någon eller några velat få bort honom från företaget.

Men när målet kom upp i tinget fann rätten hans nekande konstruerat och tämligen svårförståeligt. Däremot ansåg man att det vid ett av tillfällena inte går att bevisa brott, ett tillfälle som gäller ett återköp på 6 500 kronor.

Mannen dömdes nu för trolöshet mot huvudman, ett brott som kan ge fängelse. Men rätten nöjde sig med villkorlig dom eftersom han trots allt inte är tidigare straffad och lever under ordnade förhållanden.

Läs även: Ska ha tagit över 40 000 från mammans företag

Däremot åläggs han att betala skadestånd till butikskedjan på 36 360 kronor och ränta. Normalt brukar även böter utdömas när någon får villkorlig dom, men rätten anser att det kunde räcka med att mannen blivit avskedad.

Det kan dock nämnas att rätten var oenig när det gällde avsaknaden av böter. Det fanns nämndemän som ansåg att det faktum att mannen blivit av med sin anställning inte alls var några förmildrande omständigheter och att den villkorliga domen även skulle ha förenats med dagsböter.

Läs även: Två män med Ljusdalskoppling misstänks ha lurat SAS på miljonbelopp

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons