Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blocket-bedragare döms i tingsrätten – lurade till sig pengar via Swish

En man i 25-årsåldern från Söderhamns kommun annonserade ut telefoner på Blocket och tog emot delbetalningar via Swish. Sedan levererades aldrig någon vara. Nu döms mannen för bland annat sex fall av bedrägeri.

Annons

Läs även: Ovanåkersbo fick kontokortet kapat i Västindien – användes för köp i Beverly Hills

Samtliga bedrägerier utfördes mellan juli och augusti förra året. I annonserna lockades det med mobiltelefoner och högtalare. Enligt flera köpare var säljaren den åtalade mannen.

Mannen påstod att han upplåtit sitt bankkonto och personnummer till en kamrat, samt lånat ut sin bärbara dator och mobiltelefon till denne. Kamraten ska sedan ha skött allting. Mannen påstod även att han efter ett tag insåg vad kamraten sysslade med. Därför erkände han inblandning i två fall av bedrägeri, men nekade till övriga fyra. Pengarna ska han ha använt för att finansiera sitt drogmissbruk. Han ska sedan inte ha polisanmält kamraten eftersom det var en farlig person.

Läs även: Betalda varor dök aldrig upp – anmäls för bedrägeri

Tingsrätten bedömer att det är utrett att det är den åtalade mannen som har utfört bedrägerierna. Mannen har även tidigare dömts för liknande brott.

Förklaringen till att han inte anmält kamraten som också ska ha deltagit är inte heller övertygande, enligt rätten.

Mannen döms även för skadegörelse, tillgrepp av fortskaffningsmedel, rattfylleri, olovlig körning, samt ringa narkotikabrott.

Mannen ska betala totalt 9 385 kronor i skadestånd till de sex personer som han har lurat.

På grund av mannens missbruksproblem blir påföljden skyddstillsyn. Han ska även genomgå ett drog- och alkoholavvänjande program samt vård.

Läs även: Han lurade över 500 företag – döms till tre års fängelse

Mer läsning

Annons