Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äkta makar häktades för att ha rånat två personer i deras hem

Tre personer ska ha gått hem till två olika personer och rånat dem. Efter brotten säkrade polisen DNA från rånarna och nu har två av de misstänkta häktats.

Annons

Rånen ska ha skett i Bollnäs söndagen den 17 juli. Det ena på förmiddagen och det andra på kvällen.

– Det är två separata händelser, två helt olika rån, men det är samma misstänkta, berättar kammaråklagare Micael Dahlberg.

Enligt åklagaren ska rånen ha skett i bostäder i Bollnäs och i minst ett av fallen har rånoffret utsatts för våld. Men vad personerna har rånats på och om det har använts något vapen vid brotten, vill inte Micael Dahlberg berätta medan förundersökningen pågår.

– Det som har gjort att det här fallet aktualiserats nu är att vi har fått svar och träffar på DNA-spår. Vi har tre misstänkta, två som är häktade och en man som är anhållen i sin frånvaro.

Läs mer: Man och kvinna begärs häktade för rån i Bollnäs

De häktade är äkta makar och har flera gånger tidigare varit åtalade för brott tillsammans, bland annat för försök till mordbrand i Arbrå i augusti 2015. För det brottet dömdes mannen till ett och ett halvt år i fängelse – medan kvinnan frikändes helt från anklagelserna. Mannen var när rånen begicks villkorligt frigiven från sitt senaste fängelsestraff.

Läs mer: Satt häktad i 87 dagar för mordbrandsförsök – kräver 150 000 kronor i skadestånd

Kvinnan har även tidigare varit frihetsberövad för brott, men friats och fått ersättning för lidande under tiden hon var häktad.

Läs mer: Shoppingtur med annans kort var inte brottslig – kvinna får 26 000 i ersättning för lidande i häkte

Paret anhölls i sin frånvaro tisdag den 6 september och hämtades av polis på förmiddagen dagen efter. Häktningsförhandlingen hölls i Gävle tingsrätt under helgen. Kvinnan försvarades av Jonas Tamm och mannen av Slobodan Jovicic.

Åtal ska vara väckt senast den fredag den 23 september.

– Jag utgår att vi ska kunna hålla det, men det beror på när vi får in den tredje misstänkte, säger Micael Dahlberg, som tycker att bevisläget inför en kommande rättegång ser bra ut.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons