Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokat Myhrberg om Ljusnemordet: "Jag tror att åklagaren kan få det väldigt, väldigt jobbigt"

Mordet i Ljusne kommer att bli ett svårt fall för tingsrätten. Det anser advokat K-G Myhrberg som försvarar den man som är åtalad för medhjälp till mord. Enligt advokaten nekar mannen till brott och det finns ingen teknisk bevisning mot honom.

Annons

Kammaråklagare Arek Nowak väckte på tisdagen åtal mot två män för händelsen i Ljusne den 13 februari. En åtalas för mord och den andre för mordförsök. Båda åtalas dessutom för grov misshandel i tre fall.

Läs mer: Högg honom med kniv och slog med slagträ gång på gång – nu åtalas mannen för Ljusnemordet

Advokat K-G Myhrberg kommer att försvara den man som är åtalad för medhjälp till mord. Han anser att det kommer bli en utmaning för åklagaren att bevisa att brottet har gått till så som han beskriver det.

– Det är väldigt komplicerat, för det är många uppgifter som åklagaren ska styrka. Jag tror att han kan få det väldigt, väldigt jobbigt, säger K-G Myhrberg.

Enligt advokat K-G Myhrberg är Ljusnemordet juridiskt intressant och komplicerat.

En av de saker som gör fallet svårt är att det är två män som har åtalats, men att ytterligare två personer ska ha varit delaktiga i brottet. De männen tros ha lämnat Sverige och de har varit internationellt efterlysta.

– Vad är det som säger att det inte är de två personerna som har utfört de här gärningarna, säger K-G Myhrberg.

Läs mer: I dag väcks åtal om mordet i Ljusne: "Bevisläget är väldigt bra"

Dessutom anser han att det blir svårt för åklagaren att bevisa att brottet var mord – inte grov misshandel och vållande till annans död som är det alternativa yrkandet. Och kan åklagaren inte bevisa mord så blir det svårt att bevisa medhjälp till mord.

– Om han skulle kunna styrka att min klient har varit där, delat ut knivar och själv hållit i en kniv – är det då ett brott? Det här är ett intressant fall med svåra juridiska frågor.

Efter bråket vägrade stängde några män in sig i en lägenhet. Det gjorde att de hämtades till förhör av polisens insatsstyrka.

Hans klient nekar helt till brott, men två av de målsägande och tre andra vittnen har sagt i förhör att mannen har hållit i en kniv under bråket. Han ska även ha delat ut knivar till de andra tre personerna innan bråket startade.

– Han förnekar att han har haft kniv och han förnekar att han har varit aktiv i bråket. Han har varit en bit ifrån själva händelserna och han har sett delar av det som har hänt, säger K-G Myhrberg.

Läs mer: Knivskuren berättar: "Snälla vi har blivit knivhuggna, ring polis och ambulans!"

Han framhåller att utpekandena har gjorts i polisförhör och det är inte säkert att samma personer kommer att peka ut hans klient under rättegången. Enligt K-G Myhrberg har det varit ett snabbt händelseförlopp med många inblandade personer, vilket gör det svårt för vittnen att vara säkra på vad de har sett.

Det finns ingen som helst teknisk bevisning mot honom. Det finns inte heller några biologiska spår, så kallade DNA-spår.

Och trots att det har gjorts många undersökningar av föremål och platser har polisens tekniker inte hittat några spår efter Myhrbergs klient.

– Det finns ingen som helst teknisk bevisning mot honom. Det finns inte heller några biologiska spår, så kallade DNA-spår. Det enda som finns som talar mot min klient är de uppgifter som vittnen och målsägande har lämnat i polisförhör, säger K-G Myhrberg.

Läs mer: Åklagaren om kniven i Ljusne: "Vi vet inte om det är mordvapnet"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning