Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-åring hjälpte till – sedan fick han plånboken tömd

Mannen i 80-årsåldern trodde han hjälpte en medmänniska i Söderhamn. Men det var i god tro. Kallt uträknat ska bedragaren ha tömt plånboken i en fräck stöld – som kan ha fångats på film.

Annons

Händelsen utreds som grov stöld. Bilden är tagen från ett annat tillfälle.

Strax före 16.30-tiden ringde det i ringklockan på polishuset i Söderhamn. En skärrad man i 80-årsåldern ville göra en anmälan om stöld.

En stund tidigare hade den äldre mannen tagit ut en större summa pengar från en bankomat när en för honom okänd person ska ha dykt upp – med en vädjan om att växla en tia.

En teori är att gärningsmannen har sett uttaget, följt efter och tagit kontakt

När offret behjälpligt öppnar plånboken lyckas gärningsmannen, enligt polisanmälan, obemärkt tömma den – på närmare 4 000 kronor. Därefter lämnar den misstänkte, som under natten mot fredag fortfarande var på fri fot, hastigt platsen.

– Vi har ett signalement, men ingen är ännu gripen, säger Johan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen.

I nuläget är det okänt om gärningsmannen, som är misstänkt för grov stöld, har fastnat på övervakningsfilm från bankomaten.

– Det undersöker vi så klart, men brottet har inte skett vid bankomaten. En teori är att gärningsmannen har sett uttaget, följt efter och tagit kontakt, säger Johan Fredriksson.

Har ni fått in fler anmälningar som följer samma mönster?

– Nej, just nu ser det ut att handla om en enskild händelse.

Eventuella iakttagelser kan lämnas till polisens tipstelefon 114 14.

Mer läsning

Annons