Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så upptäckte han branden: "En arbetsskada att man vill gå in en sån här gång"

Röklukten misstogs komma från en planerad hyggesbränning. Tobias Malmqvist skulle snart bli medveten om att det brann en våning ovanför där han bytte fönster, på Storgatan 49 i Hudiksvall.

Annons

Läs mer: Larm om lägenhetsbrand - brinner i sovrum

Fastigheten på Storgatan 49 genomgår en omfattande renovering men det finns också åtta lägenheter som har hyresgäster. I gatuplan höll Tobias Malmqvist och en kollega på att byta fönster när de såg öppna lågor i en en lägenhet på andra våningen.

De sprang upp till lägenheten där entrén och köket var helt rökfylda. De konstaterade att ingen människa fanns i bostaden men kontrollerade sedan intilliggande lägenheter. Där hittade de tre personer som låg och sov. De hade inte märkt något av branden.

Innan Norrhälsinge räddningstjänst kom till platsen hann lägenheten bli ordentligt rökskadad.

Brand på Storgatan 49, Hudiksvall.

Tobias Malmqvist är till vardags deltidsbrandman och är tränad i rökdykning. Nu visste han att det fanns två katter i den eldhärjade lägenheten men det var för kraftig rökutveckling för att han skulle våga gå in utan skyddsutrustning.

När hans tjänstgörande kollegor anlände kunde de gå in i lägenheten för att ta ut katterna. Djuren överlämnades till sin ägare som tog dem till veterinär.

Branden hade börjat i köket och det brann som mest i den del som vetter mot Storgatan. Därför kan katterna ha klarat sig skapligt om de gömde sig i golvnivå i sovrummet.

– Det är ju litet grann en arbetsskada att man vill gå in en sån här gång, men man vet ju också att man är för underklädd för att riskera för mycket, säger Tobias Malmqvist.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning