Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godståg med farligt gods har spårat ur i Ludvika: "Det ligger elledningar överallt"

Vid 02.23 natten mot torsdag inkom ett larm om en brand i samband med en tågurspårning vid ett industriområde i Ludvika.

Annons

Knappt tio minuter senare var styrkor från räddningstjänsten i Ludvika framme på olycksplatsen på bangården. Strax därefter var även förstärkning från Borlänge och Falun på väg dit.

TV: Vi sänder strax live från platsen

Enligt räddningstjänsten är det kaotiskt på olycksplatsen på bangården i Ludvika, med flera urspårade vagnar och elledningar som ligger huller om buller.

Kartan anger ungefärlig position.

– Det är ett tåg som kraschat på bangården. Ett lok är av på mitten och brinner och vagnar har spårat ur. Det ligger elledningar överallt och är totalstopp i tågtrafiken, säger Dick Rämhed, brandförman från räddningstjänsten Västerbergslagen, som har åtskilliga timmars arbete framför sig.

Enligt SOS Alarm har tio av tågets 36 vagnar spårat ur och ligga över flera spår. Den sista vagnen hade någon typ av farligt gods. Den spårade dock inte ur, enligt Trafikverket, utan står kvar på spåret.

– Enligt inringare brann det med tio meter höga lågor från en vagn men elden dämpade sig snabbt, säger Peter Persson, befäl vid polisens regionledningscentral.

Även ambulans larmades till platsen, men fick parkera en bit därifrån. Det är dock oklart om någon kommit till skada.

– Vi har pratat med lokföraren som sade att det plötsligt studsade till och att en lampa tändes, det är allt. Vi har testat föraren som är nykter och det finns inga brottsmisstankar, fortsätter Peter Persson.

Enligt Yasmine Boulechfar på Trafikverket var det loket som brann.

Tågtrafiken, såväl person- som godstransporter, kommer att påverkas av händelsen.

– Det är totalstopp och många avgångar berörs. För persontrafiken blir det bussersättning för SJ till och från Grängesberg och Borlänge, säger Yasmine Boulechfar.

Även följande sträckor påverkas: Borlänge–Hallsberg, Borlänge–Kil och Västerås–Ludvika i båda riktningar.

Enligt Trafikverket påverkas stationerna i Ludvika, Brattheden, Dingtuna, Fagersta C, Hagge, Hallstahammar, Kolbäck, Surahammar, Smedjebacken, Söderbärke, Vad, Virsbo, Västerås västra, Ängelsberg, Västerås C, Borlänge C, Grängesberg, Gräsberg, Klenshyttan, Rämshyttan, Sellnäs, Ulvshyttan och Ställdalen.

Det finns ingen prognos för när tågen kan köras som vanligt igen.

– Det är jättesvårt att svara på. Vi har en olycksplatsansvarig som håller på att titta på det här och vi kommer under dagen såklart att få uppdateringar och förhoppningsvis en mer säker prognos. Men i nuläget vågar jag inte säga någonting, säger Pär Aronsson, pressinformatör på Trafikverket.

– Men det är en lång tid kan man konstatera – vi kanske pratar om dagar innan det är upprensat.

Vägtrafiken berörs dock inte, enligt polisen. ABB:s cirka 2 700 anställda kommer dock inte kunna ta den normala vägen till jobbet, enligt räddningstjänsten. Istället får de åka ner till Snöåvägen och åka runt den vägen, uppger de.

Mer läsning