Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand vid sommarstuga på Skatön: "Brann kraftigt i vassen"

En brand bröt ut på Skatön, utanför Söderhamn, på onsdagen. Tack vare ett rådigt ingripande från Skärgårdsenheten begränsandes elden till vassen och en bod som brann ner till grunden.

Annons

Räddningstjänsten larmades vid lunchtid på onsdagen om en markbrand i naturreservatet Skatön, öster om Söderhamn. Larmet kom från kommunens Skärgårdsenhet som hade sett rökutvecklingen från havet och bestämt sig för att gå närmare.

– Vi hade precis bytt ett sjömärke vid Skatrevet och var på väg tillbaka för lunch när vi såg röken. Eftersom det brann ganska mycket och vi inte kunde se några personer i närheten så blev vi misstänksamma, säger Pelle Åker.

Elden hade fått fäste i vass och gräs och spred sig snabbt i blåsten. För att förhindra branden från att sprida sig till ett intilliggande fritidshus inledde Skärgårdsenheten släckningen med hjälp av granruskor och vattenhinkar. Ett initiativ som hyllades av insatsledare Ulf Ohlsson när räddningstjänsten kom fram.

– De gjorde ett jättebra jobb och troligtvis är det deras förtjänst att stugan står kvar nu.

Då branden startade cirka 500 meter ut på Skatön fick räddningstjänsten ta sig fram med hjälp av terrängfordon för att nå brandplatsen. Ett område på cirka 100 gånger 300 meter eldhärjades men tack vare den snabba insatsen kunde huset räddas helt, men en intilliggande bod brann ner.

– Blåsten och den torra vassen har gjort att det gått väldigt fort. Men när branden gick upp i skogen lugnade det ner sig, säger Ulf Ohlsson som efter två timmar på plats meddelade att elden var inringad och läget under kontroll.

Vad som orsakade branden är oklart.

För Skärgårdsenheten är det inte första gången den båtburna personalen upptäcker bränder. I fjol kunde sällskapet slå larm om en markbrand i Klapparvik och året dessförinnan begränsa en öbrand utanför Ljusne.

– Det är kul att kunna hjälpa till. Vi är ute och åker en hel del så vi ser rätt mycket, säger Pelle Åker.

Under onsdagen utfärdade SMHI en varning för gräsbrandsrisk i halva landet. Varningen utfärdas under våren när bränder lätt uppstår och sprids i torrt fjolårsgräs.

Läs även: Stor risk för gräsbränder: "Gräset blir nästan som krut"

Huggkubben var det enda som klarade sig när vedboden brann ner till grunden.

Mer läsning