Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåbärsplockare blev bagare med 80 anställda

För tio år sedan var Vira och Igor Pankiv från Ukraina i Järvsö för att plocka blåbär. Det regnade och var ont om bär - men istället mötte de bagaren Alf Lindberg.

Vad som kom av detta möte, och mötet med andra hälsingar, är en nästan sagolik berättelse om hjälpsamhet och vänskap över gränserna.

Sommar 1999 i Järvsö: En grupp människor från Ukraina har åkt till Sverige och Hälsingland för att plocka blåbär. En av dem är 28-årige Igor Mykhats, med på resan finns bland andra också hans kusin Vira Pankiv med make Igor.

Pengarna från bärplockningen tänker de använda till att starta livsmedelsbutik hemma i Borislav. Men det regnar, är ont om bär och de har ingenstans att bo. Då råkar de träffa bagaren Alf Lindberg i Nor. Alf tycker synd om dem och erbjuder dem att bo i hans härbre.

Ukrainarna tackar ja. Och det visar sig att Igor Mykhats gärna tittar in i Alfs bageri. Han har svårt att hitta bröd till butiken i Ukraina och funderar på att själv öppna bageri. Igor undrar om Alf skulle kunna hjälpa honom.

Alf säger ja. Ett år senare letar han reda på begagnade bagerimaskiner runt om i Sverige, ser till att de transporteras till Ukraina och åker personligen till Borislav för att hjälpa sina nya vänner att hitta lämpliga lokaler. Ännu en tid senare återvänder han för att utbilda sex kvinnor som ska jobba i bageriet.

Sommar 2009 i Bollnäs: Vira och Igor Pankiv är på ett av sina återkommande besök i Sverige och Hälsingland. Denna sommar stannar de ett par månader. De är här för att ha semester, men också för att handla in formar och olika maskiner till bageriet och konditoriet.

Vi träffar dem en solig augustidag. Denna dag har de varit på NK i Bollnäs och fått ta del av nya recept. Vira letar ständigt efter nya recept, som Alf sedan "översätter" till ukrainska förhållanden. Där finns exempelvis ingen sirap, ingen mandelmassa och ingen marsipan.

I Borislav förestår Igor Mykhats bageriet. Tillsammans med konditoriet, där Vira är chef, har de idag 80 anställda varav de flesta är kvinnor. Deras bröd och bakverk har blivit mycket populära och säljs nu även i andra städer.

- Tidigare fanns bara två sorters dåliga fransbröd att köpa i Borislav, berättar Alf.

Förutom Alf har hans gode vän och reklammannen Stigge Larsson också ägnat mycket tid åt att hjälpa de nya vännerna. Och vänskapsringen har vuxit, bit för bit. Ulla Jansson från Bollnäs träffade ukrainarna redan första sommaren. De har blivit nära vänner och Ulla har bland annat ordnat loppis i sin tidigare Butik Iren, där pengarna gick till både barnhem och en blindskola i Ukraina.

- Det är många Bollnäsbor som har bidragit. Och det är ju bra att folk får veta att det verkligen går att göra något, säger hon.

Nu har 75-årige Alf Lindberg ännu ett projekt på gång. Paret Pankivs svärson vill starta ett charkuteri i Borislav, och Alf hjälper till så gott han kan. Pankivs har också besökt Tillmans i Bollnäs för att lära så mycket som möjligt.

- Men det går väldigt trögt på grund av byråkratin i Ukraina, säger Alf Lindberg.

Bageriet och konditoriet i Borislav har samma namn. Vad de heter? Alf, förstås.