Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blå diesel skrämmer tjuven

Hälsingland har länge plågats av dieselstölder, både från skogsmaskiner och vägmaskiner. Men i takt med att allt fler börjar färga sin diesel blå minskar bränslestölderna.

Det var Skogsentreprenörerna som tillsammans med Stöldskyddsföreningen kom på idén att blanda blåfärg i dieseln. Företaget Skoogs bränsle tog fram den blåa färgen som blandas direkt i dieselcisternerna. En liter räcker för att färga 10 000 liter diesel och tanken är att det blåfärgade bränslet ska signalera stulet och att den som köper det ska göra sig skyldig till häleri. Den första leveransen färg gick ut för drygt tre år sedan.

– Vi har aldrig annonserat om det här utan det har spridit sig från mun till mun mellan företagen. Vi är medvetet lite försiktiga och alla leveranser går genom oss här uppe. Detta för att vara säkra på att alla som köper färgen verkligen är seriösa företagare, säger Ulf Sandström, vd på Skogsentreprenörerna, SMF.

Effekten lät inte vänta på sig. Enligt Ulf Sandström sjönk stölderna med hela 70, 80 procent. Men att exakt säga vilken effekt den blåa färgen har haft är svårt.

– Det handlar ju om att jobba i förebyggande syfte.

Ulf Sandström berättar också att allt fler blir intresserade av färgämnet.

– Från början var det mest entreprenörer norr om Västerbotten vi sålde till, men nu har det spridit sig till övriga Sverige.

Björn Blomberg från Forsa äger två skogsmaskiner och har använt det blåa färgämnet i sin diesel sedan november i fjol.

– Jag vet många som börjat använda färgämnet här i trakten och jag blev själv tipsad av en kollega.

Hur har det fungerat?

– Mycket bra. Året innan hade jag fyra dieselstölder på ett år, men efter att jag börjat blanda i färgen har det varit noll. Kostnadsmässigt är det inte heller särskilt betungande jämfört med vad stölderna kostade mig, säger Björn Blomberg.