Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjuder in till öppet hus

Att ha hund i dagens samhälle ställer höga krav på ägaren. På lördag bjuder Söderhamns brukshundklubb in till öppet hus.

På lördag firar Söderhamns brukshundklubb hundens dag och bjuder in till öppet hus. Då tas ägarens ansvar upp till diskussion samtidigt som det bjuds på rasparad, agility och rallylydnad och allmän lydnad.

Yvonne Andersson är aktiv i klubben, där hon bland annat fungerar som allmänlydnadsinstruktör. Hon påpekar att stort fokus läggs på hundägarens ansvar.

– Hunden måste ha någonting att göra, den måste aktiveras både fysiskt och psykiskt. Om hundar börjar bita på saker, är omöjliga ute och hoppar och skäller så är det ett visst tecken på att de är understimulerade.

Aggressiva hundar är någonting som skapar irritation och ibland rädsla sinsemellan hundägare. Yvonne Andersson uppmanar personer att söka hjälp om man själv inte klarar av att uppfostra sin hund eller åtgärda problembeteenden.

När det gäller aggressivitet har så kallade kamphundar fått ett skamfilat rykte. Någonting som Tobias Vikström fått erfara. Hans och sambons ettåriga australiensiska shepparden Izzy väcker sällan stor uppmärksamhet, men med amstaffen Deamon är det annorlunda. Ofta tar mötande människor omvägar när paret är ute på promenad.

– Det är tråkigt att det är så, jag har en väluppfostrad hund. Det finns inget som heter kamphund, det är bara slang för en farlig hund. Vilken hund som helst kan bli en kamphund, säger Tobias Vikström och fortsätter.

Deamon springer omkring på agilitybanan, ständigt glad med svansen viftandes. Tobias Vikström beskriver amstaff som en hemskt krävande ras, men en perfekt familjehund om den fostras på rätt sätt.

– Får hunden rätt uppfostran är det den bästa man kan ha, får den fel uppfostran blir det en kamphund. Men det gäller ju alla raser.