Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnkontakt av tredje graden

När Pontus Halvarsson var på väg till jobbet såg han något i diket. När han bromsade in stod han öga mot öga med en björnunge.

Klockan visade sex när Pontus Halvarsson från Färila åkte till jobbet i Edsbyn i morse. Efter en dryg mil, när han passerat Sånghussjön såg han något röra sig i diket. Han bromsade in och såg en björnunge lufsa in i skogen.

– När jag bromsa in vart han rädd och sprang in i skogen. Men sen väntade han därinne såg jag tog upp kameran och filmade. Han stod där bra länge innan en det kom en bil, säger Pontus Halvarsson som tyckte det var en häftig känsla.

– Ja det var roligt att han stanna kvar så att man fick kolla på han lite, det var det ju.

Pontus Halvarsson såg en björn vid vägkanten även i fjol, men den gången hann han aldrig få upp kameran och fånga den på bild, men den här gången var han bättre förberedd.

– Jag hade mobilen bredvid mig i bilen så det gick ganska fort. Oftast hinner man inte, men nu hann jag, säger han nöjt.

På filmen ser man hur björnen står nästan orörlig i runt 20 sekunder ett trettiotal meter in i skogen, innan en förbipasserande bil skrämmer ungen som tar till flykten.

Naturfotografen själv var inte rädd men han höll sig kvar i bilen.

– Nej jag var inte rädd. Men han vart ganska nära och jag tänkte att björnhonan kan ha varit i närheten.

Så det fanns inte tankar på att gå ut för att få en bättre bild?

– Nej, jag satt kvar, skrattar Pontus Halvarsson.