Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnjägarens bästa vän

Erfarenheter om björnjakt var ett ämne som lockade folket ur Ängebostugorna på onsdagskvällen. När Rasmus Boström, en av Sveriges mest erfarna björnjägare, kom till Svågagården var det fullsatt.

När Rasmus Boström frågar publiken hur många som har sett en björn, räcker de flesta upp en hand. När han frågar hur många som skjutit en björn, är antalet händer i luften lätt räknade.

Hans egen bössa har fällt 23 björnar, men det är inte bara kalibern som avgör jaktlyckan. En stor del av Rasmus Boströms föredrag i Svågagården på onsdagskvällen, handlade om vikten av en duktig jakthund.

- Alla hundar kan inte bli björnhundar. Det är massor av hundar jag har skjutit björn för bara en gång. De blir skrämda och då är det bara att lägga ner.

Själv låter inte Rasmus Boström sina egna plotthundar vara med i älgjakten. Detta för att de tenderar att gå på älgspår vid björnjakten, om björnspåren inte är tillräckligt tydliga.

- Det har förstört många björnjaktsdagar för mig, säger han.

För att hunden ska orka med den veckolånga björnjakten, gäller det att konditionen är på topp. Grävlingsjakten som startar ett par veckor tidigare är en bra träning, anser Rasmus Boström.

- Det är då grunden för björnjakten läggs. Jag är ute med mina hundar i stort sett varje natt från den första augusti. Då är vi i topptrim den tjugoandra.