Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnjägare frias från jaktbrott

Det var klandervärt att inte anmäla den skjutna björnen inom utsatt tid. Däremot var det inte straffbart, anser tingsrätten.

Under björnjakten i augusti i fjol sköt en man i Färila en björn på sin fastighet. Det var vid 18-tiden och mitt i all uppståndelse blev det inte av att han anmälde det till länsstyrelsen samma kväll. I stället väntade han till tidigt nästa morgon.

Under rättegången för en vecka sedan berättade jägaren att året innan hade besiktningsmannen ändå inte kommit förrän dagen därpå. Mannen trodde att samma sak gällde denna gång.

Men enligt reglerna för länet skulle han i alla fall ha anmält den skjutna björnen inom en timme och åtminstone senast samma dag.

Nu konstaterar Hudiksvalls tingsrätt i sin dom att mannen inte anmälde i tid. Däremot hade jägaren under dagen kontrollerat att det fanns många björnar kvar på kvoten. När han hade skjutit björnen bedömde han att det var begränsad tid kvar på dagen att hinna skjuta fler.

Tingsrätten anser att jägaren handlat klandervärt och att han varit oaktsam. Däremot är det inte bevisat att han har varit grovt oaktsam och han frias därför från åtalet om brott mot jaktlagen.

Mannens vapen har varit beslagtagna i drygt ett år. Mannens försvarare Bernt Lindqvist har nu rekommenderat sin klient att höra om åklagaren inte tänker överklaga domen. I så fall kan Färilamannen begära ett intyg på det för att få tillbaka sina vapen snabbt.