Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnen kvar i Gammelhomna

I juli fick Bengt Jonsson i Gammelhomna, Edsbyn, tillstånd att bedriva skyddsjakt på en björn. Anledningen var att en björn under sommaren 2008 och även denna sommar rivit sönder ensilagebalar. Tillståndet omfattade en tid av 14 dagar men någon björn lyckades man inte fälla.

Annons

Tillståndet gällde just den specifika björn som förorsakade skadegörelsen under tiden 20 juli till och med 3 augusti. Det gällde för Bengt Jonsson eller jägare han kunde anlita. Han kunde också anlita Länsstyrelsens björnteam.

Bengt Jonsson hade själv inte så stora förhoppningar om att lyckas fälla den skadegörande björnen. Tiden var kort. Han hade själv inte tid att vara ute och jaga. Och området som jakten fick bedrivas på var begränsad till en radie på en kilometer från skadeplatsen. Bengt Jonsson i alla fall hjälp av Länsstyrelsens björnteam, men det hjälpte inte.

- Björnen var framme och rev sönder några ensilagebalar till och viltspårarna var här och försökte spåra björnen. Men lyckades inte, konstaterar Bengt Jonsson.

Bengt Jonsson berättar vidare att björnen varit framme ytterligare en gång och rivit ensilagebalar. Men den går fortfarande fri.

- Men nu är det ju snart björnjakt så vi får väl hoppas att någon lyckas fälla den då, säger Bengt Jonsson.