Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnbesök i biodling

Honung är godis för björnar. Detta är något som färske biodlaren Daniel Ekblom i Brättingberg i Svågadalen blivit varse.

– Sedan i juni är jag biodlare och har vid några tillfällen haft besök av björn vid några av mina kupor, säger Daniel Ekblom.

Han har biokupor inte bara hemma i Brättingberg, utan även på vägen mot Brändbo, och det var här som en björn hälsat på, inte bara en gång.

– Jag ställde upp kuporna i Brändbo i juni och bara efter ett par dagar hade en björn varit framme och vält omkull några. Men de var inte sönderslagna eller så, säger Daniel Ekblom.

Han kontaktade ansvariga på länsstyrelsen, som även besökte hans biodling, Svågadalens Vildhonung. Elstängsel sattes upp runt kuporna, men trots detta lyckades en björn ta sig in för ett par veckor sedan och demolerade då fullständigt två kupor. Det rådde tämligen stor förödelse på platsen vid Brändbo.

– Björnen har verkligen tagit för sig, och någon ungbjörn torde det inte vara fråga om i det här fallet. Det här är ett avbräck i produktionen, då jag nu är på väg att tappa upp den första honungen, säger Daniel Ekblom.