Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnattack på Mittjasvallen

På lördagsmorgonen hittades två tackor och fyra lamm rivna på Mittjasvallen.

– Det är typiska tecken för en björnattack. Det är inte en trevlig syn, säger Sone Persson, besiktningsman för Länsstyrelsen.

Mittjasvallen är en av nio fäbodvallar i Norsbo med utsikt över sjön Fullen. Vallen hör till Mittjasgården i Roteberg och de sex döda fåren var alla får som för tillfället fanns vid vallen.

Något vittne till angreppet finns inte. Men Länsstyrelsens besiktningsman Sone Persson är övertygad om att det rör sig om en björn.

– Dels handlar det om bitmärken som är typisk för björn, de är bitna över ryggen. Hade det varit varg eller lo hade det varit bett vid nacken, säger han.

Mittjasvallen håller öppet för allmänheten under somrarna och tackorna och lammen var populära bland barnen som kommer på besök.

– Det känns inget bra, vi har haft öppet i tio år utan problem tidigare, säger Lars Mittjas, ägare till fäbodsvallen.

Några nya får planerar han inte att ta till vallen i nuläget.

– Jag har inga fler lamm som går med tackor. Och frågan är ju om björn har fått smak och kommer tillbaka igen. Så man vet inte om man vill ta hit några fler får heller, säger Lars Mittjas.