Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnarna ska räknas

Björnbajs i posten har den senaste tiden blivit vardag för personalen på Länsstyrelsen i Gävle. Björnarna i Sverige ska räknas och just nu görs en inventering av björnbajs. Syftet är att få svar på frågan – Hur många björnar finns det?

Annons

- I dag hade vi fått 17 brev med björnspillning. Vissa luktar ju mer än andra så vi börjar varje morgon med att gå igenom posten och lägger björnspillningen i en speciell frys, säger Maria Widemo, handläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Inventeringen startade den 21 augusti. Senast en inventering gjordes var 2001. Det är länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet som vill att alla som rör sig i skog och mark och ser björnspillning ska samla ett litet fragment av bajset och skicka det till länsstyrelsen i Gävle. Med varje brev ska det finnas koordinater på vart spillningen plockats.

Länsstyrelsen har hittills tagit fram 3000 specialkuvert som innehåller plastpåsar. Breven är frankerade och adresserade till Länsstyrelsen Gävleborg.

- Eftersom inventeringen pågår fortfarande vet jag inte hur många brev vi fått in. Men vissa dagar får vi in 30-40 stycken och vi är absolut nöjda med engagemanget, säger Maria Widemo.

Efter den 31 oktober ska all insamlad spillning skickas på analys och björnarnas DNA ska analyseras.

- Vi har delat ut kuverten till vår fältpersonal och Jägareförbundet har försett till jägare och skogsbolag. Vi har försökt att nå ut till alla och har vi missat någon får de ringa oss på länsstyrelsen, säger Sara Sundin, handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Fram till den 31 oktober uppmanas allmänheten att skicka in björnspillning till Länsstyrelsen i Gävleborg.

Annons