Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnar ska skjutas efter flera attacker

Två ovanligt närgångna björnar har den senaste tiden gjort vardagen otrygg för boende i Losområdet. Efter flera attacker ska nu problemet åtgärdas.
– Det har beslutats att man ska avliva båda björnarna, säger Hans-Olof Sundström vid Gävleborgspolisen.

En av björnarna har i drygt två veckors tid vid upprepade tillfällen visat sig i centrala Los.

– Den har mer eller mindre etablerat sig i byn. Den har varit där varje kväll, vilket innebär otrygghet för de som bor där, säger Hans-Olof Sundström.

Boende i Los har vidtagit de åtgärder man kan, som att städa undan fågelmat och rådjursutfodringar men utan resultat.

Björnen i Los visade sig inte vara den enda hungriga björn som vaknat upp i trakten. I lördags morse fick Lovisa Persson och sambon Jonas Eihland besök på sin gård i Karlsberg söder om Los där en björn bröt sig in i fårhuset.

– Vi var borta i kanske tjugo minuter och när vi kom hem så var alla lås på fårhuset upprivna. Jag fattade direkt att något var fel, berättar Lovisa Persson.

Väl inne i fårhuset kunde de konstatera att ledartackan saknades. När de gick ut igen blev det tydligt vad som hänt.

– Vi gick tre, fyra meter från gården då vi hörde hur björnen rämjade och sen gjorde han ett utfall mot oss så vi fick springa hem till huset, säger Lovisa Persson.

Innan Länsstyrelsen hunnit fram var björnen borta. Men nedgrävd vid gårdskanten hittade man den döda tackan och två döda lamm som Länsstyrelsen tog med sig. Något som skulle visa sig inte falla björnen i smaken.

På kvällen reparerade paret med hjälp av bekanta den nedriva hagen, snickrade på fårhuset och körde med röjsåg runt gården.

– Vi förde ett riktigt liv, men rätt vad det var så vrålade björnen till och kom upp bredvid oss, berättar Lovisa Persson.

De tog skydd i en bil tills björnen lämnat gården igen. Senare under natten kunde man tack vare en bild från en åtelkamera som monterats vid fårhuset konstatera att björnen var tillbaka för tredje gången under samma dag.

– Det här är inte alls vanligt att de är såhär närgångna, säger Hans-Olof Sundström på Polisen.

Han vädjar samtidigt till allmänheten att inte se detta som en chans att spana på björn.

– Det är bäst att de som ska utföra skyddsjakten får jobba i lugn och ro så det inte blir något tok med folk som springer i vägen.

Enligt ett beslut ska de två björnarna avlivas under de närmsta dagarna om man inte lyckas skrämma bort dem.