Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnangrepp på bikupa gav inget ätbart resultat

/

Det blev ingen honung och inget sockervatten för björnen, som gav sig på en bikupa i Voxsätter söder om Bollnäs häromdagen. Trots attacker som lämnade tydliga spår, lyckades den varken välta eller öppna den stora kupan.

Annons

De senaste veckorna har en björn varit synlig på en havreåker i utkanten av Voxsätter på kvällarna, något som lockat bybor och andra intresserade till området. Men häromdagen plöjdes åkern och björnen har fått leta mat på annat håll.

- Jag såg björnen på åkern i måndags kväll och då var bikupan okej, berättar Yngve Näsman, som har en stor kupa på Jan-Hansbacken i Voxsätter några hundra meter från havreåkern.

När han kom tillbaka på onsdagskvällen var kupans fluster bortrivna och det fanns tydliga rivmärken från klor och avtryck på framsidan – och nu utgår han ifrån att det är samma björn som varit framme. Länsstyrelsens naturbevakare Sture Nordlund kunde på torsdagen slå fast att det är en björn som har orsakat skadorna.

Någon honung finns inte i kupan, för den har Yngve Näsman redan tagit hand om. Men det finns sockervatten till de 10 000 bina.

- Björnar äter allt, säger Sture Nordlund.

Yngve Näslund har sammanlagt 20 bikupor, varav de flesta står på motsatta sidan av järnvägen, sett från den angripna bikupan. Också de kuporna kontrollerades under Sture Nordlunds besök, men hade inte fått påhälsning av någon björn.

Annons