Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn och ungar sköts efter attack

Björnhonan som attackerade en man i 80-årsåldern, i Homnabo norr om Edsbyn, hittades på lördagskvällen och sköts av jägare. Hennes tre ungar avlivades på samma sätt.

Annons

Mannen fick två bett av björnen och vårdas på sjukhus i Gävle för skador i en axel och i ena örat. Han attackerades när han på lördagsmorgonen var på väg att vittja fiskeredskap i en sjö i närheten. Han fick då syn på en björnhona och minst en unge vid ett älgkadaver.

Mannen såg att djuret upptäckt honom och försökte ta sig därifrån, men björnhonan sprang i kapp honom. Han hamnade på marken och blev biten två gånger innan den vuxna björnen vände tillbaka till ungarna. Enligt polisen mår den skadade mannen efter omständigheterna väl.

TT: Var det nödvändigt att skjuta björnhonan och ungarna?
– Ja, hon har ju visat att hon är farlig mot människor i och med att hon har gett sig på en man och biter ner honom, säger Ulf Sundgren, vakthavande polisbefäl i Gävleborg.
Ungarna klarar sig inte själva, enligt Sundgren, som svarar "nej" på frågan om man inte kunnat skicka dem till någon djurpark.
– För det första går det ju inte att fånga in dem, och sådana moderslösa årsungar avlivas alltid.

/TT