Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn och ungar sköts efter attack

Björnhonan som attackerade en man i 80-årsåldern, i Homnabo norr om Edsbyn, hittades på lördagskvällen och sköts av jägare. Hennes tre ungar avlivades på samma sätt.

Mannen fick två bett av björnen och vårdas på sjukhus i Gävle för skador i en axel och i ena örat. Han attackerades när han på lördagsmorgonen var på väg att vittja fiskeredskap i en sjö i närheten. Han fick då syn på en björnhona och minst en unge vid ett älgkadaver.

Mannen såg att djuret upptäckt honom och försökte ta sig därifrån, men björnhonan sprang i kapp honom. Han hamnade på marken och blev biten två gånger innan den vuxna björnen vände tillbaka till ungarna. Enligt polisen mår den skadade mannen efter omständigheterna väl.

TT: Var det nödvändigt att skjuta björnhonan och ungarna?
– Ja, hon har ju visat att hon är farlig mot människor i och med att hon har gett sig på en man och biter ner honom, säger Ulf Sundgren, vakthavande polisbefäl i Gävleborg.
Ungarna klarar sig inte själva, enligt Sundgren, som svarar "nej" på frågan om man inte kunnat skicka dem till någon djurpark.
– För det första går det ju inte att fånga in dem, och sådana moderslösa årsungar avlivas alltid.

/TT