Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Mårtensson har förbrukat sitt förtroende

Socialdemokraterna har kommit till slutsatsen att om inte Björn Mårtensson självmant avgår så kommer vi att begära att hans uppdrag som kommunstyrelsens ordförande upphör.

Annons

Vi socialdemokrater i Ovanåker vill på detta sätt redovisa vår uppfattning i frågan om konsekvenserna av att kommunalrådet har dömts för grovt rattfylleri.

Det är utan tvivel en personlig tragedi för Björn Mårtensson och vi förstår att det som har hänt är mycket påfrestande och jobbigt både för honom och hans närstående.

Mandatet som kommunalstyrelsens ordförande vilar på ett förtroende från fullmäktige och i förlängningen från väljarna. Att köra bil med 1,5 promille alkohol i kroppen är ett allvarligt brott. Det visar på en brist på omdöme och ansvarstagande som är mycket allvarligt.

Kommunalrådet är kommunens representant i en mängd organ i både den egna kommunen men även i många situationer utanför kommunen. Han företräder kommunen i officiella sammanhang och är dess talesman i många frågor. Kommunalrådet är dessutom i sin egenskap av ordförande i kommunstyrelsen ansvarig för personalfrågor på ledande befattningar och i den rollen även ansvarig för att hantera personalproblem som till exempel rör missbruk eller brott begångna av kommunens medarbetare.

Enligt vår uppfattning så har kommunalrådet genom sitt handlande förbrukat det förtroende som är grundförutsättningen för att kunna verka på ett bra sätt som kommunstyrelsens ordförande.

Socialdemokraterna har efter noggrant övervägande kommit till slutsatsen att om inte Björn Mårtensson självmant avgår så kommer vi att väcka frågan till kommunfullmäktige om att återkalla hans uppdrag som kommunstyrelsens ordförande. Detta är naturligtvis en sista utväg som vi inte skulle behöva använda oss av om Centerpartiet i Ovanåker tidigare hade insett allvaret i händelsen och uppmanat Björn Mårtensson att ställa sin plats till förfogande.

För kommunens bästa, särskilt i de besvärliga ekonomiska tiderna, är det angeläget att denna situation får en snabb lösning. Om detta drar ut i tiden så är det en uppenbar risk att kommunen står utan en handlingskraftig ledning i en tid när det som bäst behövs.

Avslutningsvis uppmanar vi därför Centerpartiet att allvarligt överväga den uppkomna situationen och uppmana Björn Mårtensson att avgå.

Socialdemokraterna i kommunfullmäktige

Marlene Johansson, Yoomi Renström, Håkan Englund Hans Gradin, Carina Lindberg, Åke Jonsson, Siver Karlsson, Lena Woxberg, Jonas Frost, Anneli Eriksson, Jan-Åke Lindgren, Carina Nordqvist, Abner Englund, Åsa Arvidsson, Christer Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel