Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn Lundéns bolag har nära 100 anställda

För första gången har Björn Lundéns Information anställt fem personer vid ett och samma tillfälle.

– Vi växer något fruktansvärt. Nu snuddar vi vid 100 personer, säger en av ägarna, Björn Lundén.

Det är framför allt efterfrågan på bokförings- och skatteprogrammen som driver tillväxten.

– Efterfrågan är för stor. Visst tycker jag att det är jättekul men det är ingen vits i sig med att växa. Men det är mycket jobb och vi är så illa tvungna, säger Björn Lundén.

Han berättar att de nu är 61 anställda i Näsviken, ett 30-tal i Ljusdal, 4–5 personer i Göteborg och tre i Polen.

– Förut var det mest böcker, men det minskar. Det finns på nätet i stället.

Affärsidén är fortfarande densamma, att förse framför allt små företag med hjälp och begriplig information kring skatter, redovisning, juridik och bokföring.

– Det är kul att två programföretag som startade i Bjuråker har blivit så stora, konstaterar Björn Lundén med en vink till Monitor.

Björn Lundén har i omgångar varit aktuell för sin chefslösa företagsmodell, senast i söndags i P1-programmet Kropp och Själ som sänds i Sveriges Radio. Han konstaterar att intresset är mycket stort och de får många besökare och mycket uppmärksamhet. Modellen är också en förklaring till att företaget går bra.

– Men det händer inget! Tyvärr får vi inga efterföljare. Det är förskräckligt när man ser hur de större företagen leds. Arbetslivet har fortfarande den hierarkiska maktstrukturen.

Björn Lundén tycker att det är kränkande mot den anställde när en chef kommer och säger hur en arbetsuppgift ska utföras, när det i själva verket är den anställde som har den bästa kunskapen och vet bäst.

– Jag vet att man gör ett mycket bättre jobb om man inte känner sig kränkt på arbetsplatsen, förklarar han.

En annan förklaring till framgången är att de inte har några skulder.

– Vi har en trygg tillvaro och styrs inte av några externa ägare. Vi rår oss själva, summerar Björn Lundén