Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn jagade korna

Urban Delestigs sommar på Torkelsbovallen blev förstörd av björn. Elva kor slutade att mjölka. En ko och två kalvar saknas fortfarande.

– Jag har haft björn på vallen som jäklats en längre tid. Till slut gick det inte längre. Det blev för dyrt så jag var tvungen att flytta hem mjölkkorna. Nu har jag ungdjuren kvar som är inhägnade på vallen, berättar Urban Delestig.

Problemen började tidigt under sommaren.

– Det krånglade en tid och korna kom inte hem som dom skulle. Jag anade att det berodde på björn och den 10 juli fick jag det bekräftat. Då korna så småningom kom så följde en björn med.

– Jag ropade och skrek och den stack upp mot berget. Men sedan vände björnen och gjorde ett utfall mot mig. Den stannade tjugo meter ifrån mig. Det är klart jag blev rädd men jag trodde nog att jag skulle bli ännu räddare, säger Delestig.

Han har haft sammanlagt 112 kor på Torkelsbovallen i sommar. Nu finns 77 ungdjur kvar.

– Men jag saknar en ko och två kalvar. Jag har inte hittat några kadaver så jag vet inte om björnen tagit dom eller om han skrämt iväg dom.

Urban Delestig har engagerat sig mycket för fäbodbruket och rovdjursproblematiken är ett känt faktum.

– Hade jag inte haft kontraktet hade jag slutat tvärt. Det här är inte roligt längre. Djuren mår inte bra och jag mår inte bra. Man funderar och är orolig hela tiden, säger Urban Delestig.