Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björklunds vindkraftssnurr är inte vad Sverige behöver

För några veckor sedan kom Energiföretagen Sverige med sin årliga sammanställning över elförbrukningen i Sverige. Sammanställningen, Elåret 2015, gläder alla dem som gillar förnybar energi.

Enligt Elåret 2015 producerades förra året nästan 64 procent av den svenska elen av förnybara energikällor. Av den totala elproduktionen på 158 terawattimmar, TWh, kom 74 TWh från vattenkraft, 16,6 TWh från vindkraft, 10,5 TWh från biobränsleeldade kraftvärmeanläggningar och 0,1 TWh från solkraft. För vindkraftens del innebär detta en ökning med 44 procent från året innan, och för solkraften en ökning med 60 procent.

Tillväxten av vindkraft har varit mycket kraftig de senaste åren. För tio år sedan stod vindkraft för 1,0 TWh och av många närmast förlöjligades som energikälla. I dag är elproduktionen från vindkraft nära en tredjedel av elproduktionen från kärnkraft.

Den viktigaste orsaken är till denna stora tillväxt är den energiöverenskommelse som alliansregeringen gjorde 2009. Den innebar en kraftig satsning på utbyggnaden av förnybara energikällor. Samtidigt slog man fast att staten inte skulle subventionera byggandet av nya kärnkraftverk.

Allianspartiernas energiöverenskommelse fick hård kritik, inte minst från Miljöpartiet. Centerpartiet anklagades för svek, och för att bereda väg för nya byggen av kärnkraftverk.

Verkligheten har blivit en helt annan. De förnybara energikällorna har byggts ut kraftigt, samtidigt som stoppet för statliga subventioner har fått alla planer på att bygga nya kärnkraftverk att skrinläggas.

Att alliansens energiöverenskommelse blev så lyckad har gjort att den nu kommer att ligga till grund för den nya energiöverenskommelse som energiminister Ibrahim Baylan (S) håller på att förhandla fram. Liberalerna tycks dock inte vilja vara med. Enligt partiledaren Jan Björklund beror detta på att han är emot att vindkraften får statligt stöd även efter 2020, vilket han menar står i strid med alliansens energiöverenskommelse.

Jan Björklund har fel. Det är dock inte första gången Jan Björklund feltolkar alliansens energiöverenskommelse. Som kärnkraftsvän verkade han tro att denna skulle innebära många nya kärnkraftverk och få nya vindkraftverk. Men han fick helt fel.

Förhoppningsvis kommer den nya energiöverenskommelsen att vara klar inom kort. Troligen kommer sänkt effektskatt för kärnkraften att vara en del i överenskommelsen.

Det är rimligt. Kärnkraften behövs fortfarande i det svenska energisystemet, och den får därför inte beskattas så hårt att alla kärnkraftverk riskerar att stängas.

Detta spelar dock inte någon större roll så länge som grunderna i alliansens energiöverenskommelse ligger fast. Så länge som dessa grunder gäller, så länge kommer de förnybara energikällorna att fortsätta växa, samtidigt som behovet av kärnkraft minskar.