Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund åter i grumligt vatten

Det drar som bekant ihop sig till val. Och då väljer partiledaren för Folkpartiet, den här gången Jan Björklund, tråkigt nog att röstfiska i grumligt vatten.

Annons

Björklund gick i går ut och krävde att skollagen och högskolelagen skulle ändras så att det blev möjligt för rektorn att kunna förbjuda elever eller lärare att bära burka eller niqab.

I sak har förvisso Björklund till stora delar rätt. Heltäckande slöja kan vara ett stort hinder i undervisningen och därmed utgöra ett sådant problem att det måste lösas.

Fast då är ju frågan hur stort problemet är. Är det av sådan karaktär att lagstiftning är nödvändigt? Det är oerhört svårt att finna stöd för att svara jakande på den frågan.

Det här skapar en känsla av att Björklund, precis som 2001 då Folkpartiet lanserade sitt omtalade förslag om "språktest", fiskar efter röster i grumligt vatten.

Om Björklund har andra ambitioner med sitt utspel så är det tråkigt, för då har han misslyckats med sin kommunikation.

Nu brukar inte Björklund misslyckas med att kommunicera sitt budskap, vilket ger vid handen att han trots allt ville in i de här grumliga vattnen och fiska. Och det är i så fall tråkigt eftersom Folkpartiet som det liberala parti man egentligen är inte har i dessa vatten att göra.

Det har över huvud taget varit alldeles för lite av frihetsbudskap i den politik som Jan Björklund har valt att kommunicera under sin tid som partiledare. Björklund har betydligt lättare för att använda ord som "förbud" och "krav".

Mer läsning

Annons