Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björgen om att stå utanför landslaget: "Hade inte gjort som Kalla"

Charlotte Kallas val att stå utanför landslaget och ändå utnyttja landslagets resurser provocerar på andra sidan gränsen och har kritiserats av bland andra norska landslagschefen. Hennes norska kollega Marit Björgen är förvånad över Kallas beslut att stå utanför enligt uppgifter till SportExpressen.

Marit Björgen, 36, är tillbaka i det norska landslaget efter sin mammaledighet. Hon är, liksom Charlotte Kalla och resten av det norska landslaget, på plats i Sognefjell för att testa skidor och material inför kommande säsong. De två kollegorna tog en tur tillsammans.

– Vi åkte någon runda tillsammans och pratade lite, säger Björgen till SportExpressen.

Men Charlotte Kallas val att vara på plats utan sina landslagskollegor förvånar den norska skiddrottningen, och flera av de norska skidstjänorna håller med.

– Jag blev väldigt överraskad. För egen del tror jag mer på att vara med i ett landslag och träna med de bästa, säger Björgen till SportExpressen.

Björgen menar att det är viktigt att de bästa åkarna håller sig till landslaget och att det är viktigt att komma ihåg hur det var att vara ny i det sammanhanget, när inspirationen främst kommer från de bästa åkarna.

– För min del var det Bente Skari. Jag vet att hon (Charlotte) har trivts bra med alla de andra tjejerna i svenska landslaget. Och jag träffade ju Charlotte flera gånger i vintras utan att hon sa något om det där, fortsätter Björgen.

Hon får bifall av Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng.

– Det beslutet av Kalla var inget jag såg komma. Jag har inte ens haft tanken på att självgöra något liknande, säger Flugstad Östberg.

Heidi Weng:

– För egen del vill jag hellre ha några runt mig som jag kan sparra med. Hade jag inte haft det idag till exempel hade det inte varit så motiverande att åka runda efter runda.

Samtidigt försvarar Marit Björgen sin svenska kollegas rätt till att ta egna beslut.

– Jag hade inte gjort samma sak. Men nu har Charlotte gjort sitt val och står för det. Det är säkert vad som är bäst för henne, säger hon till SportExpressen.

Den norska landslagschefen Vidar Löfshus har kritiserat Kallas val och menar att hon på grund av valet att stå utanför det svenska landslaget inte heller kmmer att bjudas in att träna med det norska. Marit Björgen däremot har inga problem med om Charlotte Kalla skulle vilja träna med henne.

– Det får stå för Vidar. Men är det så att Charlotte vill komma till Oslo och träna med oss ska hon få göra det, säger Björgen.

Läs mer: Kritiken mot svenska landslaget om behandlingen av Kalla: "Det låter inte klokt"