Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bjöd vardagshjältar på fettisdagsbullar

Vi släckte brandmännens brinnande sug efter fika när vi bjöd dem på semlor – i utbyte mot minnesvärda anekdoter.

Vi tog med ett gäng semlor till räddningstjänsten och bjöd våra vardagshjältar på finfika.

I utbyte fick vi några härliga historier från deras år som aktiva brandmän.

I klippet ovan berättar far och son Lars-Åke Svärd respektive Pär Svärd om två av sina mest minnesvärda anekdoter.

Nedan hittar du två till minnesvärda historier om livet som brandman.

"Fick urin upp till midjan"

Anders Petersson, brandman:

– Förra sommaren fick vi ett larm till Bogården om en ko som gått ner i en urinbrunn, som var ungefär 60 x 60 centimeter stor. Vi var åtta man som försökte få upp kon och alla gruvade sig för att gå ner i brunnen. Till slut blev det bonden själv som hoppade ner för att fästa lyftselen, och fick urin upp till midjan. Ingen trodde att vi skulle lyckas få upp djuret och vi hade bössan redo utifall att. Men efter några timmar lyckades vi få loss kon, som inte fick några bestående men av traumat. Vi luktade däremot inte särskilt gott på vägen hem.

"Hade kunnat skrämma iväg många"

Stefan Sahlén, brandmästare:

– Jag tänker på att det är ganska märkligt att vi stannar kvar inom det här yrket, eftersom det är så påfrestande. Till exempel hade jag bara hunnit jobba en vecka innan vi fick ett larm om en kollision mellan en lastbil och ett tåg, i Söderhamn. Det var riktigt makabra omständigheter och chauffören dog av sina skador. Det var ett larm som man bara får några gånge runder hela yrkeslivet. Det hade kunnat skrämma iväg många från yrket. Men tack vare att vi är sådana bra stöd för varandar och kan prata om det vi varit med om klarar man även av sådana tragiska händelser.