Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjästa och sveket från vuxenvärlden

/

När en 15-årig pojke våldtog en 14-årig flicka på en skoltoalett delades skolan upp i två läger. TV-programmet ”Uppdrag granskning” visade förra veckan ett reportage med det talande namnet ”Den andra våldtäkten”.

Annons

Det fanns teknisk bevisning, pojken erkände våldtäkten och dömdes i både tings- och hovrätt, men även efter domen tog de flesta av skolkamraterna hans parti. Skolan däremot ville inte ta ställning överhuvudtaget. Tonläget skruvades upp och elaka rykten övergick i regelrätta hot. Situationen blev till sist ohållbar och flickan tvingades flytta 50 mil hemifrån.

Det här handlar om hur ungdomars villkor ser ut idag. Om tjejer, killar och de förväntningar som de försöker leva upp till. Pojken uppfattades som snygg, charmig och social; en kille som absolut kunde få tjejer utan att våldföra sig på dem. Hennes trovärdighet ifrågasattes på bred front och alla tycktes ha hört något som var egendomligt med fallet. Varför är det automatiskt tjejens historia som betvivlas? Vad är det som säger att en snygg kille inte kan våldta?

Det handlar även om nätmobbning. Innan åtal väcktes, under hela processen och efter domen spred sig smutskastningen både i verkligheten och på internet. När man sitter vid datorn är det lätt att ryckas med i hetsen, vilket en ångerfull tjej som skrivit riktigt grova saker om ”Linnea” vittnar om i programmet. Anonymiteten gör att det lätt att överskrida gränser som i den verkliga världen är alldeles självklara.

Men mest av allt handlar det om vuxenvärldens ansvar och svek. Skolan, kyrkan, fritidsgården och alla andra som inte såg, tittade bort eller själva deltog i den hätska stämningen. Det som visades i reportaget var delvis konsekvenserna av att vuxna inte närvarade. Den berörda skolans rektor hade ingen aning om de hatiska kommentarerna förrän SVT-reportern öppnade upp dem på hennes jobbdator. Grova kränkningar och dödshot mot en av hennes elever låg hela tiden bara några knapptryck bort.

Elever har rätt till en trygg skolmiljö och om det förekommer kränkningar som är kopplade till skolan så är skolan skyldig att utreda och stoppa dessa, oavsett om de sker fysiskt eller digitalt. Digitala kränkningar kan ske både under och efter skoltid, via internetsidor och sms.

Som anonyma röster i programmet påstod kvinnor i 40-årsåldern sig veta att flickan minsann var kär i pojken ”så hon var säkert med på det från början”. Där fanns även vuxna människor som talade om att en 14-åring förtjänade att våldtas ”på riktigt” för att förstå vad hon hade ställt till med.

Det brukar sägas att barn inte gör som vuxna säger, utan att barn gör som vuxna gör. Detta gäller säkert också för tonåringar som ser och hör vuxna föredömen skriva och prata utan att tänka på att det handlar om en annan människa, till råga på allt ett barn i en redan utsatt position.

Den andra våldtäkten inträffade alltså när det var dags att komma vidare efter den första. När vuxenvärlden borde ha varit stödjande istället för opålitlig.

Tyvärr är det som hände i Bjästa långt ifrån en unik händelse. Pressade ungdomar, elak mobbning och vuxna som inte ser. Det kanske inte tar lika extrema uttryck, men liknande saker händer runt omkring oss betydligt oftare än vi vill tro.

Eva Älander

Mer läsning

Annons